Ar&Ge ve ekonomik büyüme - Adak, Mehmet (My University, 2007)
AR & GE VE EKONOMİK BÜYÜME Bu çalışmada AR-GE’nin ekonomik büyüme’ye olan olumlu katkısı, ulusal ve uluslararası boyutta, teorik ve uygulamalı olarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada öncelikle AR-GE’nin endojen bir değişken olarak yer aldığı ekonomik büyüme teorileri incelenmiştir. Bunu takiben Türkiye’de ve uluslararası seviyede uygulamada olan AR-GE politikaları incelenerek AR-GE ile makro ekonomik dinamikler arasındaki ilişkişlerin su yüzüne çıkarılmasına çalışılmıştır. Analizi yapılmış teorik yapı ve ulusal - uluslararası platformda uygulanan AR-GE politikaları sonucu ulaşılan ekonomik verilerden hareketle AR-GE’yi temsil eden çeşitli göstergelerin içsel değişkenler olarak barındığı yeni büyüme modelleri arayışına gidilmiştir. Ulaşılan bu modeller ile günümüze kadar gelen teorik yapının ve ülkelerin AR-GE uygulamalarının ne kadar örtüştüğü incelenmeye çalışılmıştır. R & D AND ECONOMIC GROWTH... In this study the contribution of R&D on Economic Growth will be examined both in the national and international level. This study will be done both in theorical and applied analysis. Firstly, the study will focus on economic growth models which content R&D as an endigenous variable. R&D applications will then be examined in detail both in Turkey and abroad. Consequently, the affects of R&D on the dynamics of economics will be the highlight of the paper. The Theoritic and applicable studies of R&D data will be used to clarify the new economic growth models on the national and international front. The new growth funtions will then be examined to see whether they match the economic growth theories and economic policies.
Keywords: Araştıma Geliştirme (Ar-Ge); Ekonomi; Ekonomik Büyüme; Patent; Teknoloji