Cam takviyeli plastik kompozit malzemelerin ortogonal tornalanması esnasında talaş kaldırma parametrelerinin işlem performansına etkilerinin incelenmesi - Işık, Birhan (My University, 2005)
Talaşlı işlenebilirlik; değişik talaş kaldırma parametrelerinin birlikte oluşturduğu bir sistem özelliğidir. Tornalama esnasında, talaş kaldırma parametreleri ve meydana gelen kesme kuvvetleri malzemelerin talaşlı işlenebilirliğine büyük etki yapmaktadır. Talaş kaldırma parametrelerinin işlenebilirliğe etkileri birçok araştırıcı tarafından araştırılmış ve halen de çeşitli malzemeler için uygun kesme koşulları saptanmaya çalışılmaktadır. Tornalama işleminde torna tezgahının ve kesici takımın özellikleri ve de talaş kaldırma yöntemi, malzemelerin talaşlı işlenebilirliği ve yüzey kalitesi ile yakından ilgilidir. Bu çalışmada; kesme derinliği, ilerleme, takım geometrisi, kesme hızı gibi kesme parametreleri değiştirilerek tek yönlü camelyaf takviyeli plastik kompozit malzemenin işlenmesinde ortaya çıkan kesme kuvvetleri ve yüzey kalitesi çalışma sonunda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Kesme kuvvetlerinin tahmini için bir matematiksel model geliştirilmiştir. Bu model, elyaf oryantasyonu 90° olan tek yönlü camelyaf takviyeli plastik kompozit malzeme için uygulanmıştır. Aynı malzemenin deneysel işleme sonuçları ile model sonuçları karşılaştırılmıştır. Bu çalışma ile tek yönlü camelyaf takviyeli plastik kompozit malzemelerin talaşlı işlenmesinde işlem performansını etkileyen uygun kesme parametrelerinin seçilmesi konusunda bir fikir verilmiştir. Bu çalışmada, elyaf oryantasyonu 90º olan tek yönlü camelyaf takviyeli plastik kompozit malzeme değişik kesme parametreleri ile işlenmesi neticesinde deneylerden şu sonuçlar elde edilmiştir: -Kesme derinliği arttıkça kesme kuvvetleri değerleri de artmıştır. -İlerleme arttıkça kesme kuvvetleri değerleri de artmıştır. -Kesme hızı arttıkça kesme kuvvetleri değerleri azalmıştır. -Uç yarıçapı arttıkça kesme kuvvetleri değerleri de artmıştır. -Talaş açısı arttıkça kesme kuvvetleri değerleri de artmıştır. -Kesme derinliği arttıkça yüzey pürüzlülüğü değerleri önemli bir değişiklik göstermemiştir. -İlerleme arttıkça yüzey pürüzlülüğü değerleri de artmıştır. -Kesme hızı arttıkça yüzey pürüzlülüğü değerleri azalmıştır. -Uç yarıçapı arttıkça yüzey pürüzlülüğü değerleri azalmıştır. -Talaş açısı arttıkça yüzey pürüzlülüğü değerleri de artmıştır. Aralık 2004 Birhan IŞIK

Machinability is a system feature composed with several cutting parameters. During turning process, cutting parameters and resulted cutting forces have a great effect on machinability of materials. The effects of chip removal parameters on machinability have been examined by many researchers and studies on determination of suitable cutting conditions for various materials are still under investigation. The qualifications of lathe machine and cutting tools and chip removal method are closely related to the surface quality and machinability of the materials. In this study, surface quality and cutting force of unidirectional glass-fiber reinforced plastic composites have been examined on the basis of cutting parameters such as depth of cut, feedrate, tool geometry and cutting speed. A mathematical model has been developed in order to predict cutting forces. This model has been applied for unidirectional glass-fiber reinforced plastic composite materials. Fiber orientation of the material is 90°. The results of the proposed model have been compared with the experimental cutting results. Finally, with the study, an idea has been presented to choose the suitable cutting parameters that effect the cutting performance in machining of the unidirectional glass-fiber reinforced plastic composite materials. From the experimental results in the machining unidirectional glassfiber reinforced plastic composite material, particular conclusions emerge, as follows: -Increase of the cutting depth increases the cutting forces -Increase of the feedrate increases the cutting forces -Increase of the cutting speed decreases the cutting forces -Increase of the tool radius increases the cutting forces -Increase of the rake angle increases the cutting forces -Increase of the cutting depth has not important effect on the surface roughness -Increase of the feedrate increases the surface rughness -Increase of the cutting speed decreases the surface rughness -Increase of the tool radius decreases the surface rughness -Increase of the rake angle increases the surface rughness - December 2004Birhan IŞIK
Keywords: Kompozit malzemeler; Makine Eğitimi; Mühendislik; Mühendislik malzemeleri