Bollywood'da aşk ve evlilik temsilleri - Erkan, Begüm (My University, 2017)
Bu çalışmada Hint kültüründe önemli bir yere sahip aşk ve evlilik kavramlarının Hindistan Film Endüstrisi içinde payı en büyük olan Bollywood’daki temsilleri incelenmiştir. Hint kültürünün sinemayla nasıl temsil edildiği ve korunduğu aşk ve evlilik olgularıyla sınırlandırılan bu çalışmada Hint kültürü de Hinduizm kavramı çerçevesinde anlatılmaya çalışılmıştır. Çünkü Hinduizm sadece bir inanış biçimi değil aynı zamanda bir felsefe, bir mitolojidir; Hinduizm, Hindistan için başlı başına bir yaşam biçimidir. Hinduizm’de aşka ve evliliğe verilen değerle paralel olarak Bollywood’da yapılmış olan en popüler filmler aşk teması etrafında dönen ve aşkların evlilikle noktalandığı filmlerdir. Çalışmada Box Office India verilerini temel alınarak “Top Hits All Time” (Tüm Zamanların En Beğenilenleri) listesindeki filmler arasından aşkı konu alan ilk üç film toplum bilimsel analiz yöntemiyle ve mizansen analizi ile analiz edilmiştir. Filmlerdeki aşk ve evlilik temsillerinin Hint mitolojisindeki kahramanlarla olan benzerlikleri, aşık çiftlerin aşka ve evlilik kavramına bakış açılarıyla Hint kültürünün bu iki kavrama bakış açıları karşılaştırılarak bugün Bollywood denildiğinde akıllara gelen romantik aşk filmlerinin ne denli Hint kültüründen beslendiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.

In this thesis, the representation of love and marriage, which have an important place in Indian culture, in Indian Film Industry’s biggest component Bollywood is studied. How Indian culture is represented and preserved in cinema is limited to the facts of love and marriage, and also an attempt was made to describe Indian culture in the context of Hinduism. Because Hinduism is not only a religion but also a philosophy, a mythology; Hinduism is a lifestyle in itself for India. In parallel with the value given to love and marriage in Hinduism, the most popular Bollywood films revolve around love theme, and love ends up in marriage.In this work, first three films about love on Box Office India's Top Hits All Time list are analyzed by sociological analysis and mise-en-scene analysis. The similarities of the representations of love and marriage in these films with the Indian mythology and the perspectives of lovers in movies and Indian cultures to the concept of love and marriage are compared. This study tries to show how much of Indian culture feeds romantic love movies that come to mind when Bollywood is called in this day and age.
Keywords: aşk; Aşk ve evlilik, Sinemada; Bollywood; evlilik Indian Culture; Hindistan; Hinduism; Hinduizm; Hint kültürü; Kültürel yönler; love; marriage; Sinema