Polislerin kadına yönelik şiddete ve bu tip şiddette mesleki role ilişkin tutumları - Küçük, Narin (My University, 2013)
Kadına yönelik şiddet, kadının ruhsal ve bedensel bütünlüğünü bozucu davranışların tümünü içeren, hiçbir siyasi, dini veya kültürel gerekçe ile haklı gösterilemeyecek bir insan hakkı ihlalidir.Bu çalışma şiddete uğramış kadınla karşılaşan polis memurlarının tutumlarının öğrenilmesi ve kadına yardımcı olmada kilit noktada olduklarının belirtilmesi bakımından önemlidir. Polislerin kadına yönelik şiddete ve bu tip şiddette mesleki role ilişkin tutumlarını belirlemek amacıyla hazırlanan anket ; 2012 yılında İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Fatih, Zeytinburnu ve Eyüp İlçelerinde görev yapan 470 polis memuruna 02.07.2012-30.07.2012 tarihleri arasında uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS17.0 kullanıldı. Araştırma sonucunda; polislerin kadına yönelik şiddet tutumlarının, kadına yönelik şiddette mesleki role ilişkin tutumlarından daha olumlu olduğu belirlenmiştir. Polislerin tanımlayıcı özeliklerine göre; tutumlarında bazı farklılaşmalar olduğu saptanmıştır. Polislerin 460’ı erkek, 10’u kadındır. Evliliğini iyi olarak değerlendirenlerin, orta olarak değerlendirenlere göre kadına yönelik şiddet tutumunun daha olumlu olduğu görülmüştür. Çocuk sahibi olmayan polislerin ise çocuk sahibi olanlara göre kadına yönelik şiddet tutumunun ve kadına yönelik şiddette mesleki role ilişkin tutumlarının daha olumlu olduğu görülmüştür. Polislerin kadına yönelik şiddet ile bir aylık zaman dilimi içinde karşılaşma sıklıklarına göre tutumları değerlendirildiğinde bu tür olgularla hiç karşılaşmayanların , karşılaşma sıklığı giderek artan polislere oranla kadına yönelik şiddette mesleki role ilişkin tutumlarının daha olumlu olduğu görülmüştür.Kadına yönelik şiddete müdahale ederken yeterli bilgiye sahip olduğunu düşünen polislerin kadına yönelik şiddette mesleki role ilişkin tutumlarının, yeterli bilgiye sahip olmadığını düşünenlere göre daha olumlu olduğu görülmüştür.Ayrıca; polislerin kadına yönelik şiddet tutumu ile kadına yönelik şiddette mesleki role ilişkin tutumlarının arasında pozitif yönlü ilişkinin olduğu belirlenmiştir. Buna göre polislerin kadına yönelik şiddet tutumu olumlu yönde oldukça kadına yönelik şiddette mesleki role ilişkin tutumları da olumlu yönde olmaktadır. Anahtar Kelime: Aile İçi Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Polis, Şiddet,

Police Attitudes Towards Violence Against Women And Their Occupational Role In Intervening These Events Violence against women is a violation of human rights which includes all sorts of attitudes that disrupts both physical and mental integrity and it can not be justified with any kind of religious, political or cultural grounds. The police force is one of the key elements for both prevention and intervention of violence against women. So understanding their attitudes against this subject is very important to ameliorate the effectiveness of the prevention programs.In this study, 470 policemen who work in Fatih, Zeytinburnu and Eyüp districts between 02.03.2012 – 30.07.2012 fill in a questionnaire which includes questions about attitudes against violence to women and the role of the police in those cases. SPSS17.0 software was used in the analysis of the data. As a consequence of the research it is discovered that the participants are more confident in their attitudes towards violence against women than in professional roles in violence against women. According to descriptive features of the policemen, some differences in their attitudes have been found: Participants who evaluate their marriage as well are better than the participants whose marriage are described a average. Participant who do not have children are more positive than the policemen without children in their attitudes. Attitudes of policemen who encounter that kind of violence less than other coworkers show more positive attitudes. Participants who think that they have enough knowledge to interfere with that kind of violence are more positive than the participants who have less knowledge. There is a positive correlation between the attitudes towards violence against women and attitudes in their professional role in violence against women. This survey is important to ascertain the positions of the police that face women who are violated and to show them that they are in a key position to help them. Future studies are to be planned to create insight what attitudes cause what behaviors and their contribution to violence cycle against women. Key Words: Family Violence, Police, Violence Against Women, Violence.
Keywords: Adli Tıp; Cerrahi Hemşirelik