Jön Türklerin Mısır’daki faaliyetleri ve Kanuni Esasi (1896-1899) - Mercan, Mustafa (My University, 2003)
Devletin kurtuluşunun anayasal ve parlamenter bir sistem sayesinde gerçekleşebileceğini düşünen; Mart 1878'de kapatılan Meclis-i Mebusan'ın tekrar açılması;fiilen kalkan Kanun-i Esasî'nin de tekrar yürürlüğe konması için gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında faaliyet gösteren kişi ve grupların genel adı olarak Jön Türk tabiri kullanılmaktadır. Jön Türkler (yaygın bir kanaata göre) 1889 yılından itibaren bir cemiyet çatısı altında toplanmıştır ki bu da İttihad ve Terakkî Cemiyeti'dir.Temel prensibi Osmanlı Devleti içinde yaşayan tüm ulusların birliği ve ilerleme olan bu cemiyet ülkenin çeşitli yerlerinde ve bilhassa Fransa,İsviçre,Mısır gibi ülkelerde odaklanarak,özellikle basın yayın yoluyla II.Abdülhamid'in uygulamalarına karşı muhalefet etmiştir. Mısır,Osmanlı Devleti'nin özerk bir memleketi olması ve 1882 yılında İngiltere'nin fiilî işgali altına girmesi gibi özellikler sebebiyle tüm Jön Türk merkezlerinden farklı bir özellik göstermektedir.Bu farklılık Mısır'ı, Sultan Abdülhamid rejimi için endişe duyulması gereken bir bölge yapmıştır. Mısır'da Jön Türk mevcudiyeti devam ederken kırkın üzerinde gazete ve mecmua yayınlanmıştır ki bunlardan birisi de Kanun-i Esasî Mecmuası'dır. Bu mecmua 1896-1899 yılları arasında neşredilmiş olup,İslâmî argümanlarla meşrutî sistemi destekleyen ve yine İslâmî argümanlarla Sultan'ın politikalarının yanlışlığını ileri süren bir yol izlemiştir ki bu durum referans kaynağı olarak İslâm'ı baz alan bir padişah ve sistem için kısa ve uzun vadede hayatî derecede bir prestij kaybına yol açmıştır denebilir.

Young Turks can be defined as: Young Turks believed in the fact that the liberation of the state depended on a constutional and a parliamentarian system. When the parliament was opened March, 1978 again and the constitution was made effective, the individuals and groups in activity both within the boundaries of the country and those living abroad were defined as Young Turks. According to a general opinion, Young Turks assembled under a society after 1989 and this is the Society of Union and Progress. The main principle of this society was the unity and the progress of all nationalities living in Ottoman State. They focused on certain parts of the country, and especially France, Switzerland and Egypt. They particularly opposed against the applications of Abdulhamid II especially by means of press and publication. Egypt was an autonomous region of Ottoman State and also the verbal invasion of England in 1882, Egypt had different qualities than other centers of Young Turks. This difference made Egypt a region to be worried about for Abdülhamid. While the existence of Young Turks was going on in Egypt, newspapers and reviews over forty were published also one of them was Kanun-i Esasî review. This review was published between 1896 and 1899 and it supported Islamic arguments with constitutional systems and also it followed a way that pursuing the faults of Sultan's policy. However it can be said that this condition caused a loss of prestige that was vital as a reference source for Sultan and system in the long run.
Keywords: Türkiye_Tarih