NIKAIA'DAN (BITHYNIA) YENİ YAZITLARI - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Bithynia Bölgesi, arkeolojik ve epigraŞk potansiyelinden dolayı, XIX. yüzyılın ortalarından itibaren gezgin ve araştırmacıların hayli ilgisini çekmiştir. Nitekim Bithynia Bölgesinde C. Texier, F. K. Dörner, A. M. Schneider, S. Şahin ve Th. Corsten gibi araştırmacıların epigraŞk ve tarihî coğraŞ araştırmalar ve bu bağlamda yayınlar yaptıkları görülmektedir. Fakat tüm bu araştırma ve yayınlara karşın yörenin şimdiye dek epigrafya, tarihî coğrafya ve iskân tarihi açısından gereği gibi araştırılıp değerlendirilmemiş olması göz önünde tutularak, anılan eksikliği gidermek amacıyla 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Nikaia kenti egemenlik alanında EpigraŞk - Tarihi CoğraŞ Yüzey Araştırması Projesi başlıklı bir çalışma başlatılmıştır. Söz konusu bu çalışma sırasında daha önceden Taraklıdan bilinen 22 kadar yazıta, önemli bir kısmını mezar yazıtlarının oluşturduğu 40 kadar yeni yazıt eklenmiştir. Mezar yazıtlarının yanında, İmparator Traianus için onurlandırma, 3 mezar epigramı ile Tanrı Zeus Soter ve Tanrıça Kore için adak yazıtları bulunmuştur. Bu makalede Taraklıdan (Nikaia egemenlik alanı) bulunmuş Roma İmparatorluk Çağı'na tarihlenen yedi yeni yazıt konu edilmektedir.

Bithynia Region attracted the attention of the travelers and researchers since the mid-XIX th century due to the rich archaeological and epigraphic potential. It is seen that the researchers such as C. Texier, F. K. Dörner, A. M. Schneider, S. fiahin and Th. Corsten had conducted epigraphic and historical geographical researches in Bithynia Region and made publications within this context. In spite of these researches and publications, by consideration that the region was not appropriately examined with regards to the epigraphy, historical geography and settlement history, a study under the title Epigraphic Historical Geographical Surface Research Project Nicaea was started in 2010 with the permission of the Ministry of Culture and Tourism in order to make up for the mentioned deficiency. During this study, about 40 new inscriptions, where the majority is epitaph, were added to 22 inscriptions which were known in Tarakl from the territory of Nicaea. Besides the epitaphs, the honorific inscription for Trajan, three epigrams and also offerings for the God Zeus Soter and Goddess Kore were also found. In this article 7 unpublished Greek inscriptions from Taraklı (the territory of Nicaea) dated to the Roman Imperial Period are presented.
NEW INSCRIPTIONS FROM NICAEA (BITHYNIA) I Abstract
Keywords: Arkeoloji; Kültürel Çalışmalar; Tarih