Kardiyopulmoner Baypasta Serum Elektrolit ve pH Değişimleri: Stewart Yöntemi ile Analiz - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Amaç: Minimal vücut dışı dolaşım sistemi (MVDD) rezervuar içermemesi, devrelerinin heparin kaplı olması, santrifugal pompa kullanması gibi özellikleri ile konvansiyonel vücut dışı dolaşım sistemlerinden (KVDD) ayrılır. Çalışmamızda MVDD ve KVDD kullanılan elektif koroner arter cerrahisi geçiren olgularda kardiyopulmoner baypas (KPB) sırasında oluşan kan gazı değişikliklerinin fizikokimyasal yaklaşımla değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: KVDD ya da MVDD kullanılarak koroner arter cerrahisi uygulanan 59 olgunun verileri retrospektif olarak tarandı. MVDD kurulurken devreler izotonik NaCl ve hidroksietil nişasta solüsyonu ile dolduruldu, kanülasyondan sonra bütün olgularda "otolog prime" yapılarak bu solüsyon devre dışına alındı. KVDD hazırlanırken standart içerik ile devreler dolduruldu. KPB öncesi, KPB sırasında ve sonrasında alınan kan gazı verileri de- ğerlendirildi. pH, pCO2 , laktat, baz farkı (BE), hemoglobin ve kuvvetli iyon farkı (SID) değerleri kaydedildi. KPB ve kros klemp süreleri de kaydedildi. Bulgular: MVDD grubu (n=29) ile karşılaştırıldığında, KVDD grubunda (n=30) KPB sırasında ve sonrasında hemoglobin değerleri daha düşük (p< 0.001), KPB sırasında SID, BE ve pH daha yüksek bulundu (p< 0.0001). KVDD grubunda SID ve pH yüksekliğinin nedeni KPB başlangıç solüsyonunun yüksek sodyum içeriğiydi. MVDD grubunda KPB sırasında SID ve pH değişmezken, KPB sonrasında klor artışına bağlı olarak SID azaldı, fakat pH etkilenmedi. KVDD grubunda laktat değerleri MVDD grubundan daha yüksekti (p< 0.01). KPB ve kros klemp süreleri KVDD grubunda daha uzundu (p< 0.01). Tartışma ve Sonuç: Vücut dışı dolaşım için MVDD kullanıldığında konvansiyonel pompaya göre hemoglobinin ve pH'nın daha stabil seyredebileceğini gösterilmiştir. Kullandığımız yüksek SID içerikli başlangıç solüsyonun ve hemodilüsyonun KVDD grubunda metabolik alkaloza neden olduğunu fizikokimyasal analiz ile saptadık

Serum Electrolyte and pH Alterations During Cardiopulmonary Bypass: Analysis by the Stewart Method Introduction: “Minimal Extracorporeal Circulation System” (MECC) has differences from conventional cardiopulmonary bypass (CCPB) system such as having a centrifugal pump, heparin-coated circuit without a reservoir. This study aims to physiochemically evaluate changes in blood gas levels developed during cardiopulmonary bypass in patients undergoing elective CABG surgery with MECC or CCBP. Material and Method: Fifty-nine patients who had undergone coronary artery bypass surgery were screened retrospectively. MECC circuit was primed with isotonic and hydroxyethyl starch solution.Following the cannulation, prime solution was removed from the circuit by otology priming. CCPB system was primed with 1650 mL standard priming solution. Arterial blood gas analyses were done before, during, after CPB. The duration of CBP and cross-clamping, pH, pCO2 , lactate, base excess (BE), hemoglobin values, and strong ion difference (SID) were recorded. Results: Hemoglobin levels were low before and after the CBP (p< 0.001), SID, BE, pH values were relatively higher during the CPB in the CCPB group (n=30) compared to the MECC group (n=29) (p< 0.0001). Higher sodium concentration of the priming solution in the CCPB system led to high SID and pH values in the CCPB group. Although SID and pH were stable during the CPB,SID decreased as a result of increase in Cl- levels after CPB which did not influence pH in the MECC group. Lactate levels were higher in the CCPB group relative to MECC group (p< 0.01), while CPB and cross-clamping times were longer (p< 0.01) in the CCPB group Discussion and Conclusion: Hemoglobin levels and pH are more stable during the extracorporeal circulation when MECC is used compared to the CCPB. The priming solution with high SID and hemodilution have been determined with physicochemical analysis as the causes of metabolic alkalosis in the CBB group
Serum Electrolyte and pH Alterations During Cardiopulmonary Bypass: Analysis by the Stewart Method
Keywords: Cerrahi