Alıcı firma tarafından algılanan ilişkisel riskin tedarikçi firma performansı üzerine etkisi ve bir araştırma - Zoghi, Farzaneh Soleimani (My University, 2014)
key Stratejik İşbirlikleri, Tedarik Zinciri Performansı, Risk Azaltma Mekanizmaları Teknolojik gelişmenin hızlı adımları ve piyasada artan küreselleşme nedeniyle yeni bir rekabet ortamı oluşmuştur. Oluşan bu yeni rekabet ortamında firmanın sadece kendi kaynaklarına dayanarak çalışması diğer firmalar tarafından sunulan fırsatlar ve olanakları kaçırmak anlamına gelir. Bu nedenle son yıllarda oluşan Stratejik işbirlikleri önemli bir trend haline gelmiştir. Bu kapsam doğrultusunda araştırmanın amaçı Türkiye’de çalışan işletmelerin bulunduğu Tedarikçi- Alıcı işbirliklerindeki ilişkisel risk algısının tedarik zincir performansı üzerinde etkisini incelemektir. Ayrıca bu riskin yönetimi için söz konusu resmi kontrol, sosyal kontrol ve resmi olmayan kontrol (güven) bu çalışmada risk azaltma mekanizmaları olarak ele alınmıştır. Güven konusu, global stratejik işbirliklerinin oluşturulmasındaki en önemli unsurlar birisidir. Stratejik işbirlikleri ilişkilerinde düşük düzeyde bir güven, hem stratejik işbirliğin oluşumundaki cesareti kırar hem de meydana gelen ortaklıkta tarafların birbirlerine şüpheyle yaklaşmalarına neden olur Name and Surname:Farzaneh Soleimani ZoghiField of Study:Business AdministrationProgram:Production Management and MarketingSupervisor:Prof. Dr. Müge Fatma ARSLANAwarded Degree and Date of Issue:Ph D - January 2015Anahtar Kelimeler:Relational Risk Perception, Vertical integrated Strategic Alliances, Supply Chain Performance, Risk Reducing Mechanisms Because of the rapid pace of technological development and increased globalization of the marketplace a new competitive environment has been created in which competing only with one’s own resources abandon opportunities and resources available from others. Therefore, the formation of strategic alliances has become a remarkable trend in recent years. The purpose of this resarch is to measure the effect of relational risk perception on supply chain performance. In this research risk reducing mechanisms inculding formal control (contract), social control (organizational culture) and informal control (trust) have been used to manage relational risk in vertical integrated strategic alliances. Trust is especially valuable in strategic alliances because, in varying degrees, firms have to rely on their partners’ performance. A lack of satisfactory level of trust decrease companies tendency to join strategic alliances and causes suspect between partners.
Keywords: İşletme