Sıçanlarda Streptozotosin ile oluşturulan Diabetes Mellitus’ta Origanum Onites’in etkileri - Aydemir, Oğuzhan (My University)
Amaç: Diabetes mellitus insülin sentezinde azalma ve/ veya insülin direnci nedeniyle kan şekerinde artma ile karakterize olan kronik bir hastalıktır. Bu çalışmada streptozotosin (STZ) ile diyabet oluşturulmuş sıçanların karaciğer ve böbrek dokularında biyokimyasal parametreler değerlendirilmiş, Origanum onites bitkisinin bu parametrelerde oluşabilecek değişikliklere karşı koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 300-400 g ağırlığında erkek Sprague-Dawley sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar kontrol, diyabet ve tedavi (diyabet+Origanum onites) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Diyabet ve diyabet+Origanum onites grubundaki sıçanlara STZ 60 mg/ kg dozda i.p. uygulanarak diyabet indüklendi. 48 saat sonra kan glukoz değerleri 200 mg/ dL'den yüksek olan sıçanlar diyabetik olarak kabul edildi. Diyabet+Origanum onites grubuna günde 50 mg/ kg Origanum ekstresi 6 hafta süre ile i.p. yolla uygulandı.Bulgular: Serumda AST, ALT, kreatinin ve sitokinlerin değerlerine ve böbrek ve karaciğer dokularında ise MDA ve GSH değerlerine bakıldı. AST, ALT, kreatinin ve MDA değerlerinin diyabet grubunda arttığı, tedavi grubunda ise anlamlı olarak azaldığı bulundu. GSH değerleri diyabet grubunda azalırken, Diyabet+Origanum onites grubunda bu değerlerde anlamlı bir artış meydana geldi. Inflamasyon göstergesi olan IL-1ß, IL-10, IL-4, IL-17, IL-12 ve IFN γ gibi sitokinlerin plazma seviyeleri incelendiğinde diyabet grubunda artış gözlenirken Diyabet+O Onites grubunuda anlamlı azalma görüldü.Sonuç: Bulgularımızı değerlendirdiğimizde Origanum onites’in serum ve dokularda oluşan oksidan hasarı önleyerek diyabette gelişebilecek komplikasyonlara karşı koruyucu etki gösterdiğini düşünmekteyiz. Origanum onites’in diyabette koruyucu etkileri üzerine yeni çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.

Objective: Diabetes mellitus is a chronic disease characterized by decreased insulin synthesis and / or increased blood sugar due to insulin resistance. In this study, streptozotocin (STZ) diabetic rats were evaluated and it was aimed to investigate the protective effects of Origanum onites against possible changes in these parameters.Materials and Methods: Male Sprague-Dawley rats weighing 300-400 were divided into three groups as control, diabetes and treatment (diabetes + Origanum onites). Diabetes was induced by administration of STZ 60 mg / kg dose i.p.. After 48 hours, rats with blood glucose values higher than 200 mg / dL were considered diabetic. Diabetes + Origanum onites 50 mg / kg Origanum extract per day for 6 weeks i.p. route.Results: Serum AST, ALT, creatinine and inflammatory cytokine values were measured. MDA and GSH levels were measured in kidney and liver tissues. AST, ALT, creatinine, and MDA levels were found to be increased in the diabetes group and significantly decreased in the treatment group. While GSH values decreased in diabetes group, a significant increase occurred in Diabetes + Origanum onites group. When the plasma levels of cytokines examined, an increase was observed in the diabetes group and a significant decrease was observed in the Diabetes + O Onites group.Conclusion: When we evaluate our findings, we think that Origanum onites has protective effect against complications that may occur in diabetes by preventing oxidant damage and inflammation. Further studies are needed on the protective effects of Origanutesim onites in diabetes.
Keywords: Diyabet; Farmakoloji; Karaciğer; Liver; Oksidatif Stres; Origanum onites; Origanum onites Diabetes mellitus; Oxidative Strees; Pharmacology