Demographic and Clinical Findings of Cerebral Palsy Patients in Istanbul: A Multicenter Study - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: Bu makalenin amacı İstanbul 'daki serebral palsi (SP) olgularının demografik özellikleri, klinik tipi, risk faktörleri ve bazı klinik özelliklerini içeren epidemiyolojik özelliklerini araştırmaktır.Gereç ve Yöntemler: Eğitim, araştırma ve üniversite hastanelerinden oluşan 11 merkezin katıldığı çok merkezli ve retrospektif bir çalışmadır. 2005 ve 2007 yılları arasında eğitim, araştırma ya da üniversite hastanelerinde kayıt edilen SP olgularının demografik ve klinik verileri, İstanbul Serebral Palsi Çalışma Grubunca toplandı.Bulgular: Yaş ortalamaları 7,27±4,63 yıl olan 730 olgu çalışmaya alındı. Olguların 429'u (%58,8) erkek, 301'i (%41,2) kızdı. Klinik tiplendirmede, spastik tip %91, karma tip %3,6, diskinetik tip %3,2 ve ataksik tip % 0,7 olarak bulundu. Olguların %51,9'una yaşamlarının ilk 6 ayı içinde tanı konmuştu, %24,6'sı 2. altı ay; %23,5 'i ise 12. aydan sonra tanı almıştı. Yüzde 32 olguda konuşma bozukluğu, %23,1'inde mental gerilik ve %20,9'unda epilepsi mevcuttu.Sonuç: Ülkemizde SP olguların demografik özellikleri ile ilgili az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışma, Türkiye'deki SP olgu profilini belirlemede ve prospektif çalışmalara hasta havuzu oluşturmak için bir ön çalışma niteliğindedir.

Objective: The objective of this study is to identify epidemiological characteristics of patients with cerebral palsy (CP) in Istanbul, including demographic information, clinical types, risk factors, and some clinical features.Material and Methods: This is a retrospective and multicenter study, with the participation of 11 training and university hospitals in Istanbul. Demographic and clinical data of patients with CP presenting to university and training hospitals in Istanbul between 2005 and 2007 were recorded. Data were collected by the Istanbul Cerebral Palsy Study Group (ICPSG).Results: A total of 730 patients with a mean age of 7.27±4.63 (2-18 years) were enrolled into the study; 429 (58.8%) of the patients were male and 301 (41.2%) were female. During clinical typing, it was seen that 91% of the patients were spastic, 3.6% was mixed, 3.2% was dyskinetic, and 0.7% was ataxic. Also, 51.9 % of the patients had a diagnosis of CP during 0-6 months of age, 24.6% had the diagnosis Sonuç: Ülkemizde SP olguların demografik özellikleri ile ilgili az sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışma, Türkiye'deki SP olgu profilini belirlemede ve prospektif çalışmalara hasta havuzu oluşturmak için bir ön çalışma niteliğindedir.
İstanbul'daki Serebral Palsi Olgularının Klinik ve Demografik Özellikleri: Çok Merkezli Çalışma
Keywords: Rehabilitasyon