Muhammed Abduh ve eğitim görüşleri - Ören, Mehmet Furkan (My University, 2013)
Bu çalışma, Muhammed Abduh’un eğitim ve öğretimle ilgili faaliyetlerini açıklamak üzere kaleme alınmıştır. İki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde Abduh’un hayatı, eserleri, etkilediği ve etkilendiği kişiler işlenmiştir. Ayrıca bu bölümde, O’nun ilme bakışı ve ilimler tasnifine yer verilmiş, medreseler hakkındaki görüşleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Muhammed Abduh’un genel olarak eğitim ve din eğitimi hakkındaki düşünceleri özetlenmiştir. O’nun Ezher Medresesi’ndeki faaliyetlerine geniş yer verilerek kadın ve çocuk eğitimi hakkındaki düşünceleri tasnif edilmiştir. Çalışma, Muhammed Abduh’un II. Abdulhamit’e göndermiş olduğu rapor ve tercümesinin ekler bölümünde okuyucuya sunulması ile sonlandırılmıştır.

This study has been written to explain the actions of Mohammad Abdu on education and training. At the first part of this two-parted study, the biography, works of Mohammad Abdu and the people he has affected and has been affected by were handled. Moreover, at the first part the perspective of Abdu on science and his classification of sciences and his views on madrasas were handled. At the second part Mohammad Abdu’s views on religious education and education in general were summarized. His actions at Madrasa of Azhar were capaciously handled and his views on childrena and women education were classified. The study ended with the report by Mohammad Abdu to Abdulhamid II. and its translation at the annex.
Keywords: Din; Eğitim , İlk; Öğrenim ve Öğretim (ilk); Türkiye