Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün ilk İstanbul ziyareti (1 Temmuz - 30 Eylül 1927) - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa, Cumhuriyet döneminde İstanbul’a ilk ziyaretini ancak 1927 yılında gerçekleştirebilmişti. Gazi’nin 1927 İstanbul ziyareti 1 Temmuz 1927’de başlamış, 30 Eylül 1927’ye kadar devam etmiş ve tüm ziyaretleri içinde en anlamlılarından biri olmuştu. Gazi Paşa, 3 aylık bu ziyarette çeşitli heyetleri kabul etmiş, kendisi bazı ziyaretler gerçekleştirmiş, 1927 yılı milletvekilliği seçimlerini takip etmiş ve büyük Üsküdar yangınıyla üzülmüştü. Gazi Paşa ayrıca, Türk İnkılap Tarihinin en önemli kaynaklarından olan büyük eseri Nutuk’u bu ziyaret esnasında Dolmabahçe Sarayı’ndaki çalışma odasında tamamladı. Yine, İstanbul’un değişik yerlerine yaptıkları gezilerle İstanbul halkıyla yakından temas kurma olanağı buldu. 1927 İstanbul ziyareti Gazi Paşa için oldukça başarılı ve verimli geçmişti. İstanbul’un yakın tarihinde de unutulmaz ve şerefli bir anı olarak yer aldı.

The President Ghazi Mustafa Kemal Pasha could realize his first visit to İstanbul in 1927 in the Republican Period. Ghazi’s first İstanbul visit started in 1 July 1927, continued until 30 September and became one of the most significant visit in all his trips. During this 3 months, Ghazi Pasha has accepted various delegations, realized some visits, followed 1927 parliamentary elections and felt sorry for The Big Üsküdar Fire. Also Ghazi Pasha has completed The Nutuk -one of the most important source of Turkish Revolutions History- in his study room during this time. He had the opportunity to be closely in touch with the people of İstanbul. 1927 İstanbul visit had been very successful and productive for Ghazi Pasha. It took place in recent history of İstanbul as a unforgettable and glorius memory.
The first visit of Atatürk to Istanbul in the republican period (1 July - 30 September 1927)
Keywords: Arkeoloji; Sanat; Tarih; Siyasi Bilimler