ALMAN VE TÜRK HUKUKUNDA ERGİN VEYA KISITLILARIN EVLAT EDİNİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Toplum ve aile yapısında meydana gelen değişiklikler karşısında değişmeyenen temel duygu çocuk sahibi olmaktır. Çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin buözlemlerini gidermeye hizmet eden, taraflar arasında hısımlık ilişkisi doğuran,Roma hukukundan günümüze kadar gelen en önemli kurum hiç şüphesiz evlat edinmedir. Evlat edinmeye ilişkin hükümler incelendiğinde küçüklerin evlat edinilmesiile ergin veya kısıtlıların evlat edinilmesi şeklinde bir ayrım yapıldığı görülmektedir.Roma hukukundan bu yana erginlerin evlat edinilmesi mümkün olsa da günümüzdekimi ülkelerde erginlerin evlat edinilmesinin yasaklandığı, kimi ülkelerde ise erginlerin evlat edinilmesinin, küçüklerin evlat edinilmesine kıyasen daha ağır koşullarabağlandığı görülmektedir. Bunun sebeplerinden biri olarak bu kurumun kötüyekullanıldığı ileri sürülmektedir. Yasak birlikteliklerin saklanması, vatandaşlık eldeedilmesi, veraset ve intikal vergisinin hiç ödenmemesi ya da az ödenmesi, organticareti, ucuz iş gücü sağlanması, mirasa ilişkin hisselere zarar verme gibi hukukave ahlâka aykırı amaçlara erginlerin evlat edinilmesi kurumunun alet edilebileceğiileri sürülmektedir. Bu çalışmada aile yapısında meydana gelen değişikliklere rağmen ergin veya kısıtlıların evlat edinilmesine ihtiyaç olup olmadığı, ergin veya kısıtlıların evlat edinilmesinin kötüye kullanımının nasıl ortadan kaldırılacağı ve erginveya kısıtlıların evlat edinilmesinin koşulları İsviçre-Türk hukuku ve Alman hukukuaçısından ele alınarak incelenecektir. Türk hukukunda ergin veya kısıtlıların evlatedinilmesine ilişkin alt soyun açık muvafaktinin aranması koşulunun 23.11.2016tarih ve 46/178 sayılı Anayasa Mahkemesi kararına konu olması da bu konunungüncelliğini koruduğunu göstermektedir.

The most basic feeling that does not change in the face of changes in society and family structure is to have children. Serving to eliminate these aspirations of the families who want to have children and creating kinship between the parties, the most important institution that comes up to today from the Roman law is undoubtedly adoption. When the provisions on adoption are examined, it is seen that there is a distinction between the adoption of minors and the adoption of adults or wards. Adoption of adults has been possible since Roman law, but nowadays it seems that the adoption of adults in some countries is forbidden, and in some countries it is linked to more severe conditions than the adoption of minors. One of the reasons for this is alleged abuse of this institution. It is argued that the adoption of adults may be abused for illegitimate and non-moral purposes such as hiding of forbidden affairs, obtaining citizenship, no or less payment of inheritance and transfer tax, organ trading, cheap labor force, harming the shares of inheritance. In this study, it will be examined whether the adoption of adults or wards is needed despite the changes in the structure of the family, how to remove the abuse of adult or ward adoption, and the conditions of adoption of adults or wards from the perspective of Swiss-Turkish law and German law. The fact that the requirement of the consent of lineal descendants in adoption of adults or wards in Turkish law was subject to the decision of the Constitutional Court dated 23.11.2016 and numbered 46/178 shows that this issue continues to be relevant.
ADOPTION OF ADULTS OR WARDS IN GERMAN AND TURKISH LAW
Keywords: Hukuk