Türk sosyal güvenlik hukukunda hizmet tespiti - Yazıcı, Erdal (My University, 2009)
Sosyal güvenlik hakkı genel literatürde; bireylerin geleceğe güvenle bakmalarını sağlayan bir “insan hakkı” niteliğinde değerlendirilmekle birlikte, ülkemizde Anayasa ile güvence altına alınmış temel haklardan biridir. Ülkemizde zorunlu sigortalılık ilkesi benimsenmiş olup, sigortalının hakları ve işverenin yükümlülükleri, sigortalının işe alınmasıyla birlikte kendiliğinden başlamaktadır. Ancak, Anayasal güvence ve yasal düzenlemelere rağmen ülkemizde sosyal güvenliğin yaygınlaştığı insanlarımızın çoğunluğunun sosyal güvenliğe kavuşturulduğu söylenemez. Sigortalının sigorta haklarından faydalanabilmesi için, işvereni tarafından prim belgelerinin Kuruma verilmesi gerekmektedir. Prim belgelerinin işveren tarafından hiç verilmemesi veya çalışmaların eksik bildirilmesi gibi durumlarda, çalışanların sigorta yardımlarından yoksun kalmaları ise kaçınılmaz hale gelmektedir Bu tezde sosyal güvenliğe tabi olması gerektiği halde sosyal güvenceden yoksun olarak çalıştırılanların hizmetlerini hangi yöntemlerle tespit ettirebilecekleri anlatılmıştır.

In general concept, social security right is considered as a “human right” which makes indivudials feel confident about their future and it is one of the main rights which are guaranteed by Fundamental Law. In our country, mandatory insurance principle is accepted and labor’s rights and employer’s obligations are initiated automatically right after labor starts to work. But it is hard to say that many people can get social security rights even if there are some constitutional arrangements. In order to benefit from insurance, employer must hand in premium documents to the social security department. If these documents are not hand in by employers in full, labors will lose all insurance benefits. In this thesis, it is explanied that in what ways labors who are subjected to social security but deprived of social security can have their working period determined.
Keywords: Sosyal Güvenlik_Hukuk