Garîb'in Kıssa-yı Yûsuf'u : İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi Nüshası (1b-51b) (İnceleme-Metin-Dizin-Tıpkıbasım) - Cantemür, Merve (My University, 2023)
Tez kapsamında çalışılan eser, Eski Anadolu Türkçesi dönemi şairlerinden olan Garîb’in Kıssa-yı Yûsuf’unun bir nüshasıdır. Şairin Kıssa-yı Yûsuf’unun daha önce 11 nüshası tespit edilmiş olup bu nüshanın ise 12. nüshası olduğu düşünülmektedir. Eser 104 varaktan oluşmaktadır ve harekeli bir biçimde yazılmıştır. Çalışma, 1b-51b arasındaki varakları kapsamaktadır. Bilindiği üzere Türk dili tarihi açısından bakıldığında 13-15. yüzyıllar arası, Eski Anadolu Türkçesi dönemi olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle diğer niteliklerinin yanı sıra Kıssa-yı Yûsuf, Eski Anadolu Türkçesi döneminde yaşamış şairlerden olan Garîb tarafından kaleme alınmış olması sebebiyle Eski Anadolu Türkçesi dil özelliklerini bünyesinde barındırması açısından oldukça önemlidir. Tezin birincil amacı Kıssa-yı Yûsuf’un yeni nüshasını Türk dili tarihine kazandırmak, ikincil amacı ise eserdeki dini bilgilerin Türk İslam Tarihi araştırmacılarına ışık tutmasını sağlamaktır. Yukarıda bahsi geçen amaçlar kapsamında öncelikle eserin incelemesi yapılacak ve metnin Latin harflerine aktarımı gerçekleştirilecektir. Çalışmanın sonunda eserin dizini oluşturulacak ve tıpkıbasıma yer verilecektir. Bu sayede hem eserdeki sözcükler kolay tespit edilecek hem de eserin söz varlığı, gözler önüne serilecektir. Kıssa-yı Yûsuf’un dizininin hazırlanmasıyla, Eski Anadolu Türkçesi döneminde yazılmış olan bir eserin günümüz okurları tarafından kolayca anlaşılmasını sağlama amacı güdülmüştür. Bu çalışma sayesinde eserin hem Türk İslam Tarihi hem de Türk Dili ve Edebiyatı alanlarındaki araştırmacılar başta olmak üzere birçok kişiye katkı sağlaması hedeflenmiştir.

The work studied within the scope of the thesis is a copy of Garîb's Kıssa-yı Yûsuf, one of the poets of the Old Anatolian Turkish period. 11 copies of the poet's Kıssa-yı Yûsuf have been identified before, and this copy is thought to be the 12th. The work consists of 104 leaves and is written in an animated form. The study covers foils between 1b-51b. As it is known, from the point of view of Turkish language history, the period between the 13th and 15th centuries is called the period of Old Anatolian Turkish. For this reason, in addition to its other qualities, Kıssa-yı Yûsuf is very important in terms of containing the language features of Old Anatolian Turkish, since it was written by Garîb, one of the poets who lived in the Old Anatolian Turkish period. The primary purpose of the thesis is to bring the new copy of Kıssa-yı Yûsuf to the history of Turkish language, and the secondary purpose of the thesis is to shed light on the Turkish-Islamic History of the religious information in the work. Within the scope of the above-mentioned purposes, first of all, the work will be analyzed and the text will be transferred to Latin letters. At the end of the study, the index of the work will be created and the facsimile will be included. In this way, both the words in the work will be easily identified and the vocabulary of the work will be revealed. With the preparation of the index of Kıssa-yı Yûsuf, it was aimed to ensure that a work written in the Old Anatolian Turkish period can be understood by today's readers. Thanks to this study, it is aimed that the work will reach and contribute to researchers in many fields, especially researchers in the fields of Turkish Islamic History and Turkish Language and Literature.
Garib's Kıssa-yı Yûsuf : Istanbul University Rare Books Library Copy (1b-51b) (Analysis-Text-Index-Facsimile)
Keywords: Eski Anadolu Türkçesi; Garîb; Kıssa-yı Yûsuf; Old Anatolian Turkish; peygamber; prophet; Short stories, Turkish; Turkish literature; Türk edebiyatı; Türk öyküsü