Global marka yaratma süreci, Turquality programı ve Türk markalarının uluslararası alanda korunması - Şimşekalp Bilgin, Ece (My University, 2023)
Günümüzde her alanda yaşanan küreselleşme, şirketlerin varlığını koruyabilmesi için oldukça önemli bir dönüm noktasıdır. Dolayısıyla bu noktada çok büyük bir rekabet ortamının var olduğu söylenebilir. Yeni marka kurallarının bulunduğu global bir alanda bulunulduğundan firmaların ayakta durabilmek için hızlı bir şekilde aksiyon alması gereklidir. Bu bağlamda küresel marka konusunda yeniden stratejiler geliştirilmesi büyük bir öneme sahiptir. Günümüzde global bir şekilde sürdürülen stratejiler tüm pazarları yönetirken, firmalar bu dünya düzeninin dışında kalamayacağının farkına varmaktadır. Markaların küresel özelliklerindense bu özelliklerin nasıl yönetileceğine odaklanan firmalar gelecekte yaşanacak bir gelişimin dış pazarlardan markaya yansıyacağını akılda tutmaktadır. Dış pazarlarda varlığını sürdürmek isteyen firmalar açıldıkları ülkelerin kültürünü, yasal faktörlerini ve politik yapılarını dikkate alarak hareket etmektedir. Bu bağlamda küresel bir markanın firmaya daha iyi bir imaj ve çok daha iyi satış rakamları getireceğini söylemek mümkündür. Küresel marka haline gelebilmek hem ülke içinde hem de ülke dışında var olan çevre faktörlerini iyi bir şekilde yönetebilmek anlamına gelmektedir. Küreselleşmenin hızlı bir şekilde devam ettiği günümüz dünyasında ise bahsi geçen faktörler çok daha kompleks bir yapıya sahip olmaktadır. İşte tam olarak bu noktada ortaya çıkan ve devlet destekli ilk ve tek markalaşma olarak öne çıkan Turquality rmaların global pazar içerisinde kendilerini göstermeleri için oldukça önemli bir alternatiftir. Hazırlanan bu çalışma firmalara yol gösterici olması açısından Turquality programını farklı açılardan değerlendirmiş ve küresel bir marka olabilmesi için izlenmesi gereken yolları irdelemiştir.

The globalization experienced in every field today is a very important turning point for companies to maintain their existence. Therefore, it can be said that there is a very competitive environment at this point. Because they are in a global area with new brand rules, companies need to take action quickly in order to survive. Today, while global strategies manage all markets, firms realize that they cannot stay out of this world order. Companies that focus on how to manage these features rather than the global characteristics of brands keep in mind that a future development will reflect on the brand from foreign markets. Firms that want to maintain their presence in foreign markets act by taking into account the culture, legal factors and political structures of the countries in which they are opened. In this context, it is possible to say that a global brand will bring a better image and much better sales figures to the company. To become a global brand means to be able to manage the environmental factors that exist both in the country and abroad, in a good way. In today's world, where globalization continues rapidly, the mentioned factors have a much more complex structure. At this point, the Turquality program, which emerged as the first and only state-supported branding program, is a very important alternative for companies to show themselves in the global market. This study has evaluated the Turquality program from different perspectives in order to guide the companies and examined the ways to be a global brand.
Keywords: Brand; Brand name products; Branding (Marketing); Global Brand; Global Marka; Globalization; Küreselleşme Turquality; Marka; Markalar; Markalaşma (Pazarlama); Markalı ürünler; Trademarks; Turkey; Turquality; Türkiye