Bir huzurevinde depresyon taraması sonuçları - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Giriş ve Amaç: Yaşlılığa eşlik eden psikososyal ve fonksiyonel kayıplar sıklıkla depresyona neden olabilir. Buna rağmen belirgin depresif semptomları olan pek çok yaşlı bu yakınmalarla hekime başvurmamaktadır. Bu nedenle yaşlı bireylerde depresyon taranması gereken bir hastalıktır. Bu çalışmada bir huzurevinde yaşamakta olan yaşlıların depresyon açısından değerlendirilmesi ve çeşitli faktörlerle ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem ve Gereç: Eylül-2002'de bir huzurevinde yaşamakta olan toplam 39 bireyden tıbbi öykü alınmış ve fonksiyonel durum değerlendirmesi yapılmıştır. Tüm katılımcılara Yesevage geriatrik depresyon ölçeği ve kısa yaşam kalite anketi (WHOQL-Bref) uygulanmıştır. Bulgular: Görüşme yapılan sakinlerin 23 (%67)'ü kadın, 13 (%33)'ü erkekti. Yaş ortalaması 82.6 (7.5 yıl) idi. Yesevages ölçeğine göre 8 kişi (%20.5)'nin depresyon ölçeği skoru (DÖS) kesme değeri olan 13'ün üzerindeydi. DÖS ile yaş, cinsiyet, uygunsuz ilaç kullanımı, günlük aktivite ölçekleri (Barthel ve Lawton) sonuçları arasında bir ilişki saptanamadı. Öğrenim durumu daha düşük katılımcılarda DÖS'nun daha yüksek olduğu saptandı. Yaşam kalite anketi ruhsal alan skoru ile DÖS arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç: Yaşlı kişiler arasında tanı konmamış pek çok depresyon olgusunun olabileceği ve yaşlılarda depresyon taraması yapmak gerekliliği özellikle birinci basamak hekimi tarafından akılda tutulmalıdır.

Background and Aim: Psychosocial and functional losses which accompany aging frequently may lead to depression. However, many elderly patients who have depressive symptoms do not present with these symptoms to health-care system. In this study, we aimed to screen elderly patients living in a residential house, for depression and its relation to a few factors. Material and Methods: We have taken a detailed medical history and physical examination of 39 elderly living in a residency house. We also have administered a functional evaluation. We administered Yessevage Depression Scale to all 39 residents. We also administered WHO-Quality of Life Scale-Breef to all residents. Results: 23 (%67) of the residents that we have interviewed were women, 13 (%33) were men. Mean (SD) age was 82.6 (7.45). According to Yessevage scale; 8 (%20.5) of them had a depression scale score (DSS) higher than cut-off point 13. There were no relationship between age, sex, inappropriate medication use, activities of daily living scale results and depression. Higher DSS were more frequent among the elderly who had a lower education level. There was also statistically significant relationship between quality of life scale psychological scores and DSS. Conclusion: A primary care physician should always keep in mind that unrecognised depression may be quite common among elderly perople and depression should be screened amongst the elderly.
Results of depression screening among elderly residents
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji; Psikiyatri; Rehabilitasyon; Psikoloji; Kadın Araştırmaları