Bauhaus’un Türkiye’de ki iç mekan tasarımına yansımaları - Gönülkırmaz, Yasemin İspirli (My University, 2012)
“Bauhaus’un Türkiye’deki İç Mekan Tasarımına Yansımaları”nın araştırıldığı bu çalışmada, Bauhaus’un orataya koyduğu iç mekan temel bilgileri incelenerek, bu kapsamda Türkiye’ye olan etkisi, karşılaştırmalı analiz yöntemiyle ortaya konulacak. Araştırma,‘Bauhaus Öncesi Sanat ve Tasarım Gelişmeleri’, ‘Bauhaus Okulu’, ‘Bauhaus Öncesi ve Sonrası Türkiye’de İç Mekân Biçimlenişleri’ adları altında toplam üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm ‘Bauhaus Öncesi Sanat ve Tasarım Gelişmeleri’ başlığı altında Bauhaus Okulu’nun kurulmadan önceki sürecini daha iyi anlayabilmemiz açısından, Avrupa’yı etkisi altına alan Endüstri Devrimi’nin dönemin toplumsal şekillenişine, sanat ve tasarımına etkilerinden bahsedilecektir. Döneme damgasını vuran bazı sanat akımlarını ele alarak, Bauhaus’un tasarım anlayışına çok benzer, dolayısıyla Bauhaus’un etkilendiği bazı akımlar karşılaştırmalı analiz yöntemi kullanılarak incelenecektir. ‘Bauhaus Okulu’ adlı ikinci bölümde ise; dünyanın birçok ülkesinde çeşitli yönleriyle etki alanı yaratan, Almanya’daki Bauhaus Tasarım Okulu (1919–1933); kuruluşu, eğitim ilkeleri ve programları, kurucu kadrosu ve tasarım felsefesini anlayabilmemiz açısından; bazı derslerin işleniş biçimi ve usta evleri ile iç mimarileri incelenecektir. Bauhaus’un ortaya koyduğu iç mekan tasarım bilgileri ışığında ortaya çıkan veri analizleri bölüm sonunda değerlendirilecektir. Üçüncü bölüm olan ‘Bauhaus Öncesi ve Sonrası Türkiye’de İç Mekân Biçimlenişleri’ ana başlığı altında ise; Erken Cumhuriyet Dönemi ) Türkiye’sinde(1923- 1938) Bauhaus’un iç mekân anlayışına/ biçimlenişine yansıması nasıl olmuştur, sorusuna cevap arayacağız. Türkiye’de Bauhaus’u model alarak kurulan eğitim kurumlarının, İç Mimarlık Bölümü’ndeki, farklı dönemlerden seçilmiş öğrenci çalışmalarını örneklerle göstererek, Bauhaus Okulu’nun etkisiyle kurulan bu eğitim kurumlarının günümüze kadar, genel olarak “İç Mekan Tasarım” anlayışlarının nasıl olduğu değerlendirilecektir.

This study in which “The Reflexion of Bauhaus to Indoor Design in Turkey” is examined aims to present the impacts of the basic knowledge introduced by Bauhaus in Turkey via comparative analysis method. The study consists of three chapters called, ‘Art and Design Developments Before Bauhaus’, ‘Bauhaus School’, ‘Indoor Embodiment in Turkey Before and After Bauhaus’. In the first chapter, Art and Design Developments Before Bauhaus, the effects of the Industrial Revolution which influenced Europe to social embodiment, art and design will be mentioned to be able to understand the period before the Bauhaus School was established. Discussing some of the art movements which hit the headlines in that period, we will analyze some movements which influenced Bauhaus and accordingly similiar to it. In the second chapter called Bauhaus School, to be able to understand the Establishment of Bauhaus School in Germany (1919–1933) which variously have effects in some parts of the world, education principles and programs, founder staff and design thought, the process of the some lessons with master houses and interior decoration will be studied. In the last part of the chapter, data analyses will be assessed in accordance with the indoor design information presented by Bauhaus. In the third and last chapter called Indoor Embodiment in Turkey Before and After Bauhaus, an answer will be sought to the question of how Bauhaus influenced the indoor insights during Early Republic Period in Turkey (1923- 1938). By giving some examples belonging different periods from the works of students who attend to interior architect department of education establishments’ taking Bauhaus as a model, Interior Design Insights of these education establishments until the present time will be assessed.
Keywords: İç Mekan Tasarımı; İç Mimari ve Dekorasyon