Türkiye'de genel sağlık Sigortası'nın sürdürülebilirliği için zorunlu tamamlayıcı sağlık sigortası modeli önerisi - ATTİLA, İCLAL (My University, 2022)
2008 yılında Türkiye’de Genel Sağlık Sigortasının yürürlüğe girmesiyle birlikte, sağlık hizmet sunucularına erişim kolaylaşmış ve hizmet kalitesi yükselmiştir. Bunun sonucunda sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaatlar artmış ve buna paralel olarak da kamu sağlık harcamaları her sene artış göstermiştir. Sağlık hizmetleri, provizyon esnasında ücretsiz olduğundan dolayı sigortalılar olması gerekenden daha çok ve daha sık sağlık hizmeti kullanmaya yönelebilmektedir. Bu ve benzeri sebeplerle meydana gelen kontrolsüz ve aşırı hizmet tüketimi sağlık finansmanında kaynak israfına yol açmakta, maliyetleri yükseltmekte ve GSS’nin uzun vadede mali sürdürülebilirliğini tehdit etmektedir. Tamamlayıcı sağlık sigortaları birçok ülkede yaygın olarak uygulanmakta ve kamu harcamaları üzerindeki finansman baskısını azaltıcı işlev görmektedir. Çalışmada Türkiye’de Genel Sağlık Sigortasının finansal sürdürülebilirliği açısından Tamamlayıcı sağlık sigortalarının taşıdığı önem ve uygulanabilirliği vurgulanmış ve geliri belirli bir seviyenin üzerinde olan çalışanlar için uygulanabilecek bir zorunlu tamamlayıcı özel sağlık sigortası modeli ileri sürmek amaçlanmıştır.

After General Health Insurance scheme was put into effect in Turkey in 2008, Access to health service providers became easier and service quality increased. As a result, applications to health service providers have increased and in parallel, public health expenditures are increasing every year. Since the health services are free at the moment of provision, the insured may tend to use health services more often than they should. For these reasons, unnecessary and excessive service consumption leads to waste of resources in health financing, raises costs and threatens financial sustainability in the long-run. In this study, the importance and applicability of complementary health insurances in terms of financial sustainability of General Health Insurance in Turkey is accentuated and it is aimed to put forward a compulsory complementary private health insurance scheme that can be applied for employees whose earnings are above a particular level.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC); Genel Sağlık Sigortası; Tamamlayıcı Sağlık Sigortası; Mali Sürdürülebilirlik; Sağlık Harcamaları Finansmanı; General Health Insurance; Complementary Health Insurance; Financial Sustainability; Health Financing