Türkiye’de görsel sanat kaynaklarının arşivlenmesi için model çalışması - Bekem, Behiye (My University, 2011)
TÜRKİYE’DE GÖRSEL SANAT KAYNAKLARININ ARŞİVLENMESİ İÇİN MODEL ÇALIŞMASI Çağdaş görsel sanatlar alanında üretilen bilgi sanat ortamının belleğini oluşturmaktadır.Bu bilginin dağınık halde olması, araştırmacılar için zorluk oluşturmasının yanı sıra, değerlendirme ve eleştirme gibi temel gereksinimleri de olanaksız kılmaktadır.Bu alanda üretilmiş bilginin düzenli ve örgütlü halde erişime açılması gelecek dönem için bir bellek çalışması oluşturmanın yanında günümüz sanat ortamına bakışta vizyon gelişimi için önemli bir ihtiyaçtır. Günümüzde bilginin yeni konumu, bilgi üretimi ve aktarımında yeni bilişim teknolojilerinin geçerliliği göz önünde tutulduğunda,Türkiye’nin bu alandaki dönüşüme ayak uydurmak durumunda olduğu görülecektir.Bu çalışma, genel arşivcilik prensipleri çerçevesinde, Türkiye’de çağdaş görsel sanatlar alanındaüretilen bilgi ve belgelerin bir kurum yapısı altında toplanması, düzenlenmesi ve erişime açılması için bir model oluşturulma önerisidir.

A MODEL STUDY ON FORMULATING AN ARCHIVES SYSTEM FOR RESOURCES IN THE VISUAL ARTS IN TURKEY The information generated in the contemporary visual arts constitute the social memory of art platform. If this information is not organized in an efficient manner, it is a handicap for researchers and will make essential needssuch as analyzation and criticism impossible. Organizing this information and making it easily accessible will enable the advancement of developing the vision on the present-day art platform. While taking into consideration the new position of information and its production in todays world, the art instutions must show an effort to keep up with new information processing technologies. This study is an attempt to formulate a model for an institution where data and documents concerning the contemporary visual arts field in Turkey are gathered, organized and made accessible.
Keywords: Arşivcilik; Bilgi ve Belge Yönetimi; Görsel Sanatlar