2013 Mısır askeri darbesinin Türkiye Mısır ekonomik ilişkilerine etkisi - Gül, Ahmet (My University, 2019)
Orta Doğu ve Kuzey Afrika’nın en eski ve büyük medeniyetlerinden biri olan Mısır, sahip olduğu verimli Nil topraklarıyla, zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına yakınlığıyla, Afrika ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan yollar üzerinde stratejik bir konuma sahiptir. Ayrıca Arap ülkeleri içinde üçüncü, Afrika kıtasında ise ikinci büyük ekonomiye sahip olan Mısır, önemli bir deniz ticaret yolu olan Süveyş Kanalı ile Asya ve Avrupa ticaretinin kavşak noktasında bulunmaktadır.Beş yüz yıllık ortak dini ve tarihi mirasa sahip olan Mısır ve Türkiye köklü ekonomik ve toplumsal bağlarla ilişkilerini bugüne kadar sürdürmüştür. Türkiye ve Mısır ilişkileri dünya ve özellikle bölgedeki siyasi ve ekonomik gelişmelere göre şekillenmiştir. Türkiye’deki 1980 askeri darbesinden sonraki dönemde gelişmeye başlayan Türkiye ve Mısır siyasi ve ekonomik ilişkileri 2000’lı yıllarda hız kazanmıştır. Dünyada siyasi ve ekonomik etkiye sahip olan güçlerin bölgeye müdahalesiyle Türkiye ve Mısır ilişkileri olumsuz etkilenmesine rağmen ticari ilişkiler gelişmektedir.Tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Türkiye’nin coğrafi yapısı, tarihi, siyasi, idari ve sosyal yapısı, ekonomik yapısı ve ticareti değerlendirilmiştir. İkinci bölümde; Mısır’ın coğrafi yapısı, tarihi, siyasi, idari ve sosyal yapısı, ekonomik yapısı ve ticareti değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise; Türkiye’nin ve Mısır’ın dış ticaret verileri, ithalat ve ihracat yaptıkları ülkeler, başlıca ithalat ve ihracat yaptığı ürünler, Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkeleriyle ekonomik ilişkileri, kendi aralarında yapmış oldukları Anlaşma ve Protokoller, 2008 – 2017 yılları arasında Mısır ve Türkiye ticari ilişkileri, kendi aralarında yaptıkları ticarette yaşanan sorunlar, 2013 Askeri Darbe Öncesi ve Sonrası Türkiye ve Mısır Arasındaki Ticaretin Karşılaştırması ile ilişkilerde son durum başlığı yer almaktadır.

Egypt, one of the oldest and largest civilizations of the Middle East and North Africa, has a strategic position on the roads connecting Africa and Asia with its fertile Nile lands and rich oil and natural gas resources. Egypt, which is the third largest in the Arab countries and the second largest in the African continent, is located at the crossroads of Asian and European trade with the Suez Canal, an important maritime trade route.Five hundred years of common religious and historical heritage having relations with Egypt and Turkey deep-rooted economic and social ties has continued until today. Turkey and Egypt relationship has been shaped by political and economic developments in the world and in particular regions. To develop in the period after the 1980 military coup in Turkey, Turkey and Egypt began political and economic relations have gained momentum in the 2000s. With the intervention of the forces that have political and economic influence in the world, Turkey and Egypt relations are developing commercial relations, although adversely affected.The thesis consists of three parts. In the first chapter; geographical structure of Turkey, historical, political, administrative and social structure, economic structure and trade are evaluated. In the second part; Egypt's geographical structure, historical, political, administrative and social structure, economic structure and trade have been evaluated. In the third section; Turkey and Egypt's foreign trade data, imports and exports and countries of major import and export his products, economic relations with the European Union and Middle East countries, their agreement they have made with each other and Protocols, between 2008 - 2017, Egypt and Turkey trade relations, the problems experienced in their trade among themselves, Before and After the 2013 military coup in Turkey, and Egypt's relations with the comparison between trade is the last state title.
Keywords: Askeri Darbe; Coups d'état; Darbe; Economics; Egypt; Ekonomi; Mısır; Mısır Middle East; Military Coup; Orta Doğu; Turkey; Türkiye