Creation and transformation of a Common European identity throughout the history of the European Union - Cengizhan, Onurcan (My University, 2024)
Kimlikler ve arkalarındaki sosyal yapılar, modern dünyada bireyciliğin yükselişiyle birlikte popülerlik ve önem kazanmıştır. Ancak, sadece bireysel kimlikler değil, devletler gibi daha büyük toplulukların kimlikleri de belirginleştir. Kimlikler insanları uluslarına bağlarken, devletler de bir fikri, bir kimliği yansıtmaya başlamıştır. Bu noktada, devletlerin kimliklerinin inşasının doğal bir süreç olduğu, insanlar tarafından şekillendirildiği ve insanları şekillendirdiği ortaya çıkmıştır. Ancak, Avrupa Birliği gibi kendine özgü bir uluslararası yapıdan bahsederken bu durum, içerisinde birçok farklı sosyal inşaya ve kimliği barındırmasından dolayı ortak bir kimlik oluşturulması bağlamında tartışmalara neden olabilmektedir. Bu doğrultuda bu çalışma, söz konusu ortak toplumsal inşaların nasıl sağlandığını, sağlandıysa toplumsal inşaların doğal bir sonucu olarak ortak Avrupa Birliği kimliğinin varlığını ve ortak kimliğe uyumu ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu bağlamda çalışma nitel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, Avrupa Konseyi'nin geniş yetkileri ve erken varlığı göz önüne alınarak, 1960 ve 2010 yılları arasında Avrupa Konseyi zirve bildirgelerinden toplanmıştır. Toplanan veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak onar yıllık dönemler halinde analiz edilmiştir. 1960-1970 yılları arasında, inşa edilen kimlik için bir temel oluşturmak üzere Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun inşasının söz konusu olduğu tespit edilmiştir. 1970-1980 yılları arasında hakim tema, ortak değerler yaratmak ve Topluluğa dahil olmak olmuştur. 1980-1990 yılları arasında Avrupa Konseyi'nin vatandaşları aracılığıyla bir kimlik yansıtma çabasının arttığı, dolayısıyla insanları Topluluğun inşasıyla ilişkilendirmek için daha fazla çaba sarf ettiği tespit edilmiştir. 1990'larda hedeflenen olaylardan büyük ölçüde etkilenen tema, 1990 ve 2000 yıllarında hızla kimliği ve onlarla sağlanan doğal uyumla yapıyı güçlendirmeye doğru kaymıştır. Son on yıl olan 2000-2010 yılları arasında ise sürecin, Avrupa Birliği kimliğine ulaşıldığı ve uyum sağlandığı temel düşüncesiyle ilerlemeye dönüştüğü ve Avrupa Birliği'nin yeteneklerinin insan kaynağı olarak ortaya çıktığı görülmüştür.

Identities and the social constructions behind them gained popularity and significance with the rise of individualism in the modern world. However, it was not only the individual identities but also the identities of greater communities like states that became apparent. As the identities tied people with their nations, states started to reflect an idea, an identity. In this manner, the construction of states’ identities was something natural, shaped by people and shaping people. However, this argument gets complicated when talking about a sui generis international organization like the European Union where there have always been many nations with many different social constructions. For this, this study aimed to reveal how such common social constructions had been achieved, if achieved, existence of the common European Union identity as a natural outcome of the social constructions, and the compliance with the common identity. In this regard, the study was conducted using the qualitative method. Data were collected between the years of 1960 and 2010 from the European Council summit declarations, given the European Council’s wide competence and early existence. The data collected were analyzed in periods of ten-years using the content analysis method. It was found that between the years 1960 and 1970, the construction of the European Economic Community was in order, to create a base for the constructed identity. In between the years 1970 and 1980, the dominating theme was to create common values and involvement with the Community. It was found that between the years 1980 and 1990 saw the rise of the European Council’s endeavor to reflect an identity through its citizens, therefore more endeavor to link people with the construction of the Community. Greatly affected by the events aspired in the 1990s, the theme found in the years 1990 and 2000 swiftly shifted towards strengthening the identity and the construction with the natural compliance achieved with them. As for the last decade, the years between 2000 and 2010, it was found that the process was turned into progress with the underlying idea that the European Union identity was achieved and complied with, and the capabilities of the European Union was revealed as human resources.
Keywords: Avrupa Birliği kimliği; Avrupa Birliği ülkeleri; Avrupa Konseyi zirveleri; Compliance theory; Doküman analizi; European Union countries; Identity theory; Kimlik teorisi Document analysis; Social constructivism; Social legislation; Social policy; Sosyal inşaacılık; Sosyal mevzuat; Sosyal politika; The European Council summits; The European Union identity; Uyum teorisi