Siberpsikoloji çağında mutluluk belleği : deneyimlenen mutluluğun sosyal medyada dönüşümü - Saltik, Rabiya (My University, 2021)
Fotoğraf mutlu bir deneyimin somut belgesi, anda bulunmanın garantisidir. Bu anlamı var olduğu ilk günden itibaren onu bellekle ilişkili hale getirmiştir. Önemli deneyimlerin, anıların, otobiyografik yaşantının kesitlerini sunan fotoğraf dijital teknolojilerin hâkim olduğu çağdaş dünyada sosyal medyanın da etkisiyle daha etkin biçimde kullanılmaya başlamıştır. Bir zamanlar mutlu anların belgesi olarak saklanan fotoğraf sosyal medyada paylaşılan bir profil nesnesine dönüşmüş ve görüntülerin hâkim olduğu imgeler dünyasını beslemeye başlamıştır. Dijital çağda fotoğrafın bellekle ilişkisi tartışmalı hale gelirken sosyal medya paylaşılan fotoğraflar aracılığıyla yeni hatıra evreni olmaya başlamıştır. Mutluluk ve bellek tabanlı bir medya psikolojisi araştırması sunan bu tez çalışmasında, 21.yüzyılda profesyonel teknikler kullanılarak gerçek mekanlarda gerçekleştirilen dış çekim düğün fotoğrafçılığının özneler bazındaki deneyimi ve bu deneyimin sosyal medyadaki dönüşümü problem edinilmiştir. Bir zamanlar stüdyoda birkaç kare çekilerek aile belleğinin olumlu imgesini inşa eden, yatak odalarında ve mukavva albümlerde muhafaza edilen düğün fotoğrafları çağdaş dünyada gerçek mekanlarda estetik kaygılar gözetilerek gerçekleştirilen postmodern bir özne deneyimine dönüşmüş ve bu deneyimin estetik kareleri sosyal medyada paylaşılmaya başlamıştır. Deneyimlenen mutluluğun sosyal medyada dönüşümünün ve inşa edilen mutluluk belleğinin düğün fotoğrafçılığı üzerinden ele alındığı bu tez araştırmasında nitel araştırma deseni benimsenerek katılımcı etnografi ve çevrimiçi etnografi yöntemleriyle veriler toplanmıştır. Profesyonel düğün çekimi görüşmeleri, düğün fotoğrafçısı görüşmeleri ve çevrimiçi paylaşım görüşmeleri olmak üzere üç farklı kategoride görüşmeler yapılmıştır. Üç kategoride kırk üç örneklemden toplanan veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilerek kategori ve temalar ortaya çıkarılmıştır. Elde edilen veriler sosyal medya çağında fotoğraf ve mutluluk belleği ekseninde sonuç bölümünde tartışılmıştır.

Photography is the tangible document of a happy experience, a guarantee of being present. This meaning has made it associated with memory, since the first day of its existence. Photography, which presents cross-sections of important experiences, memories and autobiographical life, has begun to be used more effectively in the contemporary world dominated by digital technologies, also with the influence of social media. The photograph, which was once kept as a document of happy moments, has turned into a profile object shared on social media and has begun to feed the world of images dominated by images. While the relationship between photography and memory has become controversial in the digital age, social media has become a new memory universe through shared photos. In this thesis study, which presents a media psychology research based on happiness and memory, the subject-based experience of outdoor wedding photography carried out in real places using professional techniques in the 21st century, and the transformation of this experience in social media is taken as a problem. Wedding photos, which once took a few frames in the studio and built the positive image of the family memory, and were kept in bedrooms and cardboard albums, have turned into a postmodern subject experience that is realized in real places in the contemporary world. Considering aesthetic concerns, the aesthetic frames of this experience have begun to be shared on social media. In this thesis, the transformation of experienced happiness in social media and the memory of happiness built are discussed through wedding photography. Data were collected by adopting a qualitative research design and using participatory ethnography and online ethnography methods. Interviews were conducted in three categories: professional wedding shoot interviews, wedding photographer interviews and online sharing interviews. The data collected from forty-three samples in three categories were analyzed by the content analysis method, and categories and themes were revealed.The data obtained are discussed in the conclusion section on the axis of photography and memory of happiness in the age of social media.
Keywords: Bellek; Bilgisayar ağları; Bilgisayar bilimi; Computer networks; Computer science; Cyberspace; Düğün Fotoğrafları Media Psychology; Fotoğraf; Happiness; Medya Psikolojisi; Memory; Mutluluk; Photography; Psikoloji; Psychology; Siber-uzay; Social media; Sosyal medya; Wedding Photos