İslam dünyasında poligaminin cinsel yolla bulaşan hastalıklara etkisi - Ali, Fatuma Omer (My University, 2016)
HIV salgını yaklaşık 30 yıl önce ortaya çıkmış ve bugüne kadar genç yaşlı birçok insanın ölümüne sebep olmuştur. Kıta olarak Afrika, hastalığın görüldüğü insan sayısı olarak en yüksek istatistiklere sahiptir. Bu kıta genelinde HIV salgınının Sahraaltı Afrika ülkelerinde MENA bölgesine kıyasla sayıca daha yüksek oranlarda olduğu görülmektedir. MENA bölgesi çoğunluk olarak müslüman ülkelerden oluşmasıyla bilinir. Bu bölgedeki HIV yoğunluğu oldukça düşüktür. Bunun nedenlerinden biri de frengi, bel soğukluğu ve tedavi edilemez bir şekilde daha da çok yayılan HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara maruz bırakan bazı faktörleri yasaklayan katı islami kuralların bölgede kabul görmesi ve uygulanmasıdır. İslamda poligami sıkı kurallar ekseninde izin verilen, dikkatle ve özel nedenlerle uygulanan bir sistemdir. İslamdaki katı poligami politikası sıklıkla anlaşmalı çoklu birliktelikle karıştırılır. Bu çalışma poligamiyi ve HIV’in yayılmasının azaltılmasındaki 100% etkisini ve poligaminin HIV le nasıl zıt bir ilişkisinin olduğunu açıklığa kavuşturmaktadır. Poligami, Eş zamanlı/ anlaşmalı Çoklu Cinsel Partner, HIV ve STI’ler, evlilik, boşanma, suç ve Şer’i Hukuk, UNAIDS, Sahraaltı Afrikası ve AIDS ve İslami uygulamalar.

HIV epidemic has killed many young and old since its discovery 30 years ago. It is high in concentration in some countries than others. Continent wise, Africa accounts for the highest number of PLWHA. Within Africa, Sub-Saharan African countries account for higher number compared to MENA region. MENA is known to be composed of predominantly Muslim countries. The HIV prevalence in this region is very low. One of the reasons is found to be the strict Islamic rule forbidding factors exposing to different sexually transmitted diseases like syphilis, gonorrhea, and HIV which has become the most widely prevalent and incurable. Polygamy in Islam is among the allowed but with strict condition as it is mostly practiced form specific reasons and carefully. The strict polygamy policy in Islam is often confused with concurrent multiple partnership. This thesis will clarify polygamy and how it is inversely related with HIV by demonstrating how this and other practices in Islam have 100% impact in reducing the spread of HIV. Key words: Polygamy, Concurrent multiple sexual partner, HIV and STIs, marriage, Divorce, crime and Sheria Law, UNAIDS, Sub-Sahara Africa and AIDS and Islamic practices,
Keywords: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; Çok eşle evlilik; Dini yönleri; Evlilik; İslam hukuku; İslam ülkeleri