Soğutma sistemlerinde termodinamik çevrimlerin enerji ekonomisi bakımından incelenmesi - Geldi, Cafer (My University, 2002)
SOĞUTMA SİSTEMLERİNİN TERMODİNAMİK ÇEVRİMLERİN ENERJİ EKONOMİSİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ Soğutma sistemlerinde termodinamik çevrimlerin enerji ekonomisi bakımından incelenmesi yapılacak. Birinci bölümde bu çalışmanın amacı ve ne beklenildiği açıklanmıştır. İkinci bölümde soğutma çevrimleri incelenmiş, bir soğutucunun elemanları tanıtılarak kısaca fonksiyonları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde deney seti olarak kullanılan soğutma ünitesinin ana elemanları ile soğutma ünitesinde kullanılan ölçü aletlerinin tanıtımı ve özellikleri verildi. De- neysel çalışmaların nasıl yapıldığı, ölçümlerin alınması esnasında nelere dikkat edildiği yine bu bölümde yer aldı. Bu bölümün sonunda zorlanmış taşınım ile bacalı doğal taşınıma ait tablo ve grafiklerin analizi yapıldı. Bacalı doğal taşınım ile doğal taşınım tablo ve grafiklerinin analizi de bu bölümde verildi. Deney seti olarak kullanılan soğutma sistemi üzerindeki doğal taşınımlı kanatlı-boru tip yoğuşturucunun performans testi yapılarak enerji tüketimi tespit edildi. Aynı soğutma sistemi yoğuşturucu üzerine özel bir aparat yardımıyla baca konularak yapılan performans testleri ve enerji tüketimleri ölçüldü. Dördüncü ve beşinci bölümde bu çalışmadan elde edilen sonuçlar ve değerlendirmeler verilmiştir. Eylül 2002 Cafer GELDİ

ECONOMICAL ANALYSIS OF REFRIGERATION SYSTEMS WİTH THERMODINAMIC CYCLES Economıcal analysis of refrigeration system with thermodinamic cycles researc have to be done and it will be contaficationed In the first chapter of this research, why this research have to be done and what will be the conclusions are explained. In the second chapter, general characteristics of the refrigeration systems are examined. Main components of a refrigerator are introduced and brifly explained their functions. Termodinamic and cycles are examined in the second chapter. In the third chapter, refrigeration unit used as a experiment set's main components and measurement tools are introduced and their specialities are given. Experimental studies are done and measurements are take placed in this chapter. At the end of this chapter graphics and tables of natural convection and forced convection are analysed. Naturel convection with flue and naturel convection's graphics and tables analysis are take placed in this chapter. Finned-tube condenser on the refrigeration system coosen as a expermential set is tested and energy consuption is measured. In the fourth and fifth chapter, the conclusions and proposals of this research are given.
Keywords: Soğutma Sistemleri; Soğutma ve Soğutma Makineleri