Türkiye’de belediyelerin denetimi - Yılmaz, Nutiye (My University, 2019)
TÜRKİYE’DE BELEDİYELERİN DENETİMİ Yönetim biliminde ortaya çıkan fikri değişimin etkilediği alanlardan biri denetimdir. Denetim konusuna yaklaşımda görülen değişim, amaçtan uygulamaya hemen hemen denetimin tüm unsurlarını etkileyerek değişim ve dönüşüm yaşanmasına neden olmuş; hata bulmaya odaklı denetim anlayışından performans odaklı denetim anlayışının gelişmesine ve benimsenmesine neden olmuştur. Tüm yönetimlerde olduğu gibi belediye yönetimleri de denetime tabidir ve süreç içerisinde belediyelerin denetimlerinde önemli zihinsel dönüşümler yaşanmış; idari vesayet, Sayıştay ve Mülkiye Müfettişi denetimi gibi klasik denetime tabi olan belediyeler 5018 sayılı “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” ile birlikte iç denetim kavramı ile tanımışlardır.Bu çalışma kapsamında, Türkiye’de belediyelerin denetlenmesi konusu ele alınmış; idari vesayet, iç denetim ve dış denetimin belediyelerde nasıl uygulandığı incelenmiştir.

THE AUDIT OF MUNICIPALITIES IN TURKEYOne of the important areas that affect intellectual change in management science is auditing. The change seen in the approach to audit has affected almost all the elements of the audit from purpose to practice and caused change and transformation; has led to the development and adoption of performance-based auditing approach from fault-based audit approach.As in all administrations, municipal administrations are subject to supervision and during the process, significant mental transformations have been experienced in the audits of municipalities; Municipalities that are subject to classical supervision such as administrative tutelage, the Court of Auditors and the Inspectorate of the Civil Inspectors have recognized the concept of internal audit together with the Law No. 5018 on Public Financial Management and Control.Within the scope of this study, the auditing of municipalities was discussed; the implementation administrative tutelage, internal audit and external audit are examined in municipalities.
Keywords: administrative tutelage auditing; Belediyelerin denetimi; dış denetim; external auditing; Finance; iç denetim; idari vesayet denetimi; internal auditing; Local government; Maliye; Municipalities auditing; Turkey; Türkiye; Yerel yönetim