Mahfil mecmuası ve tahlili fihristi: cilt II - Erginöz, Osman (My University, 2007)
Tezimizde incelediğimiz Mahfil Mecmuası, 1920-1926 yıllarında Tahirü’l-Mevlevî tarafından İstanbul’da 68 sayı olarak yayımlanmış bir mecmuadır. Tezimizin ilk bölümünde mecmuanın dönemine genel bir bakış başlığı altında yayımlandığı dönemi tanıtmaya çalıştık. İkinci bölümde ise mecmuayı neredeyse tek başına çok zor şartlarda çıkaran Tahirü’l-Mevlevî’yi ve yayın hayatını inceledik. Bunun nedeni Tahirü’l-Mevlevî’nin mecmuanın sahibi, sorumlu müdürü olması ve çoğu yazıların -imzasızların ekserisi de dahil- kendisi tarafından yazılmış olmasıdır. Üçüncü bölümde tezimize konu olan Mahfil mecmuasını her yönüyle tanıtmaya çalıştık. Dördüncü bölümde Mahfil mecmuasının tam yazar kadrosu ve tespit edebildiğimiz kadarıyla yazarların biyografilerini koyduk. Mecmuada sürekli yazan ve devamı gelen yazılar az olduğu için yazar biyografilerini hazırlarken 5 ve daha fazla yazısı olan yazarları seçtik. Beşinci bölümü mecmuadaki yazıların yazar adlarına göre alfabetik fihriste ayırdık. Altıncı bölümde ise yine yazıları belirlediğimiz temel konu başlıkları altında ve aynı zamanda alfabetik olarak yazar isimlerine göre tasnif ettik. Tezimizin yedinci bölümünde ise Mahfil mecmuasındaki yazıların yayım sırasına göre fihristi ve kısa muhtevâları yer aldı. Sekizinci bölümde ise yazıların alfabetik indeksini çıkardık. Tüm bu tasnifleri yaparken imzasız olan yazıları ayrı bir bölüm altında topladık. Fakat imzasız yazıların birçoğunun yine Tahirü’l-Mevlevî tarafından kaleme alındığı rahatlıkla söylenebilir. Tezimizin son bölümünü ise çalışmamızı yaparken istifade ettiğimiz kaynakların bulunduğu bibliyografyaya ayırdık.

‘Mahfil’, the journal we investigated in this study, has been brought out by Tâhirü’l-Mevlevî for 68 editions in İstanbul, between the years 1920 and 1926. In the first section of the study, we tried to present the period of Mahfil’s first edition. The second section studies a detailed biography and publication life of Tâhirü’l-Mevlevî who has brought out the journal almost on his own under bad conditions. Forwhy Tâhirü’l-Mevlevî was the owner and the editor of the journal and most of articles -including unsigned ones- were written by Mevlevî. The third section of the study contains a sophisticated introduction of Mahfil. In section four, whole Mahfil’s authors names and their biographies that as far as available are specified. Next section contains a wide index, an alphabetical list of authors. In the sixth section, all articles are classified in respect of authors under certain main titles alphabetically. In next section, we studied short contents of articles and tried to classified each article according to it’s issue date. We paid a great attention for unsigned articles to be collected under a different title during all classifications. And final section has a bibliography that we widely practiced upon.
Keywords: Gazeteciler_Biyografi; İslam Tarihi_Gazetecilik, Türk