“Marka farkındalığı yaratma sürecinde kültür-sanat sponsorluk etkinliklerinin incelenmesi ve yorumlanması” - Toplu, Sırma (My University, 2009)
MARKA FARKINDALIĞI YARATMA SÜRECİNDE KÜLTÜR-SANAT SPONSORLUK ETKİNLİKLERİNİN İNCELENMESİ & YORUMLANMASI Marka farkındalığı kavramı, kurumların markalarını belirledikleri hedef kitlelerine ve potansiyel hedef kitlelerine iletebilmeleri açısından oldukça önemli bir detaydır. Hedef kitlenin marka ile ilgili oluşacak olan ilk izlenimi farkındalık süreci tamamlandıktan sonra oluşabilmektedir. Bu süreç sonrasında marka ile ilgili imaj konumlanır ve bu imajın olumlu olması halinde, hedef kitle o markaya karşı bağlanmaya başlamaktadır. Bu da tüm marka sahibi olan kurumlar ulaşmak istediği nihai son olan, marka sadakatine kadar ilerlemelerini sağlayabilmektedir. Bu önemli sürecin oluşmasını ve pozitif bir şekilde ilerlemesini sağlayan farklı etmenler söz konusudur. Özellikle iletişim unsurları göze alındığında sponsorluk faaliyetleri ilk sıralarda yer almaktadır. Her alanda olduğu gibi, ticari kaygının içinde yer aldığı sponsorluk faaliyetleri, yüzyıllar öncesine dayanması ve birçok kurumsal firma tarafından tercih edilmesi nedeniyle sıklıkla marka farkındalığının oluşma sürecinde kullanılmaktadır. Toplumun önemli bir eksiği olan kültür ve sanat adına yapılan sponsorluk faaliyetleri de kurumların hem topluma karşı olan duyarlılıklarını sunmalarını sağlamakta, hem de markalarının bu tür önemli etkinlikler ile adlarının duyulmasına sebebiyet vermektedir. Kültür-sanat bizim toplumumuzda özellikle hassas olduğu kadar da eksik bir alandır ve bu alanda yapılacak olan her türlü faaliyete de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle, kültür-sanat faaliyetleri hem toplumsal sosyal sorumluluğa en yakın olması hem de marka farkındalığına olan katkıları nedeniyle fazlaca tercih edilebilmektedir. Bu çalışmada, kültür-sanat sponsorluklarının özellikle diğer sponsorluk alanlarına nazaran, markaların farkındalık süreçlerine nasıl katkıda bulunduklarını göstermektedir. Önemli olan bir diğer ayrıntı da, markaların farkındalıklarının oluşma sürecinde algılamanın ve algılama yönetiminin etkili olmalıdır. Farkındalık öncelikli olarak algılama sonrasında oluşabilmektedir. Bu nedenle, algılama sürecinden geçen markalar hedef kitle tarafından ancak farkında olunabilmektedir. Çalışmada, kurumsal platformdan şirketler ve sektörel ajanslar ile kültür-sanat sponsorlukları hakkında yapılan karşılıklı görüşme örnekleri ile de bu önerme desteklenmektedir. Anahtar Sözcükler: Marka farkındalığı, sponsorluk, kültür-sanat sponsorlukları, farkındalık, marka imajı, kültür-sanat, marka, iletişim faaliyetleri, marka çağrışımları, algılama, algılama ve farkındalık.

BRAND AWARENESS CREATION PROCESS WITH THE CULTURE-ART SPONSORSHIPS ANALYSIS & INTERPRATATION The concept of brand awareness, brand set of institutions and the target audience in terms of potential audience to be able to communicate is very important details. Target audience, which will create the first impression about the brand awareness, can occur after the process is complete. After this process with the brand image and position of that image is positive, the audience starts to connect to that brand. This is all brand owners want to reach the final end of the institution, which can allow progress to the brand loyalty. This is an important process to occur and progress in a positive manner to ensure that the case is different. Elements of risk communication are received, especially the sponsorship activities can be found in the first row. As in all areas, where commercial concerns in the sponsorship activities, based on centuries ago and is preferred by many business firms because the process often is used to generate brand awareness. Society is missing an important cultural-art activity on behalf of the sponsoring organizations and to society to ensure that present awareness, with importance of the brand names they create an awareness of their brand names with these events. Culture-art in our society is especially vulnerable as we are missing is an area that will be done in this area and to all kinds of activities that are needed. Therefore, culture-art activities to be closest to the social responsibility and social awareness and brand preference may be as much due to their contribution. In this study, culture-arts sponsorships, especially compared to other areas of sponsorship, how brands contribute to the awareness that they are processes. Another important detail is that the creation of brand awareness and perception management in the process of detection must be effective. After the first detection may occur in awareness. Therefore, the detection processes by the target audience, but the brands are to be aware of. In this study, the institutional platform for companies and agencies with an industry-sponsored art and culture, this suggestion about the interview is supported by examples. Brand awareness, sponsorship, sponsorship of arts and culture, awareness, detection, perception, brand image, culture-art, brand, communication activities, brand associations, recognition and awareness.
Keywords: Halkla İlişkiler; Marka Farkındalığı; Marka İmajı; Sponsorluk