Amalgam dolgular altına kullanılan bazı kaide maddelerinin pulpaya cıva geçişini önlemedeki etkinliğinin, A. A. Spektrofotometresi ile tayini - Çağlar, N. Eşber (My University, 2004)
Amalgam; dişhekimliğinde kullanılmakta olan restoratif dolgu maddelerinin en eskisidir. Son yıllarda yapılan bir çok çalışmada amalgam dolgulardan salınan cıvanın vücuttaki emilim ve dağılımı incelenmiştir. Cıvanın genel emilim yolu akciğerlerden absorbsiyon olup; gastrointestinal sistem, oral mukoza, yada dentin yolu ile pulpa dokusuna geçerek gerçekleşebilir. Amalgam dolgu ile kavitenin pulpa duvarları arasında oluşan mikrosızıntının önlenememesi sonucu pulpaya yönelik bakteri infiltrasyonu ve kimyasal madde geçişi söz konusudur. Bu nedenle kavitelerin uygun bir kaide maddesi ile örtülmesi esastır. RMCİS'lar amalgam dolgular altına kullanabilecek ideal kaide maddeleridir. Bu çalışmanın amacı günümüzde kullanılan RMCİS kaide maddelerinin amalgam dolgu uygulanımı sonrası pulpaya cıva penetrasyonunu engelleyip engellemediğini incelemektir. Yirmisekiz adet guinea pig kobay hayvanının 112 tane kesici dişine Black V kavite hazırlanmıştır. Hayvan başına 4 tane amalgam dolgu yapılmış; biri kaidesiz, diğer üçüne 3 değişik marka RMCİS kaide maddesi (GC Lining LC, Ionoseal ve Vitrebond) kullanılmıştır. Bir, yedi, otuz ve altmış günlük takip süreleri sonunda dişler çekilerek; pulpa dokusuna geçen cıva miktarı AAS ile saptanmıştır. Tüm gruplardaki pulpa örnekleri Hg içermektedir. Grup içi değerlendirmede; Kontrol grubu, Ionoseal ve Vitrebond kaide grupları pulpa örnekleri Hg değeri 30. günde anlamlı oranda artmaktadır. GC Lining LC kaide grubu pulpa örnekleri Hg değeri 1. ve 30.gün arası anlamlı bir fark göstermiştir. Gruplar arası değerlendirmede; 1. ve 60.gün Hg değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tesbit edilmemiştir. 7. ve 30.gün Hg değerleri açısından Kontrol grubu ile GC Lining , Ionoseal ve Vitrebond kaide grupları arası istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Çalışmamızda RMCİS'ların kaide maddesi olarak kullanımları sonucu pulpaya Hg geçişinin tamamen önlenemediği ancak, 7. ve 30. gün değerlerinde anlamlı olmak üzere Hg geçişinin azaldığı belirlenmiştir.

Over the past decades, several studies have appeared describing the absorption and distribution of mercury in the body that might have originated from amalgam restorations. The main route of mercury uptake seems to be through absorption in the lungs, but mercury is also taken up from the gastrointestinal tract, through the oral mucosa, or by penetrating the pulp through dentin. Failure to prevent communication between the amalgam restoration and pulpal walls of the cavity via microleakage, may lead to infiltration of bacteria and chemical substances into the body. For this reason and because of rapid thermal conductivity of amalgam, lining of cavities has been recommended. RGMI ( Resin modified glass ionomer ) cements are suitable candidates for lining of amalgam restorations . The aim of the present study was to evaluate whether lining of amalgam restorations with RMGI cements had any diminishing effect on the penetration of mercury into the dental pulp. Black V cavities were prepared in 112 incisor teeth of 28 guinea pigs. Four amalgam restorations were placed per animal, one without base liner and 3 with different RMGI cements (GC Lining LC, Ionoseal and Vitrebond). Following observation periods of 1, 7, 30 and 60 days; teeth were extracted and the mercury concentration in the pulp tissue was evaluated using Atomic Absorption Spectrophotometry. Mercury was found in the pulps of all teeth restored with amalgam. For the 30. day evaluation, statistically significant difference were found regarding the control, Ionoseal and Vitrebond groups. GC Lining LC group showed significant difference for 1. and 30. day. Repeated measures ANOVA test was applied to show time dependent, intra-group pulpal Hg content changes. For the 1. and 60. day, no significant difference was found. It was shown that resin modified glass ionomer cements significantly diminished the transport of mercury into the pulp between day 7 and 30 days after amalgam insertion.
Keywords: Pedodonti