Uluslararası standartlara göre nakit akım tablosunun düzenlenmesi ve Türkiye uygulaması - Özer, Hüseyin Devrim (My University, 2004)
Nakit akım tablosunu konu alan tez çalışması dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde nakit akım tablosu genel hatlarıyla incelenerek gelişmiş ülkelerdeki ve Türkiye'deki tarihsel gelişimi, tanımı, düzenlenme amacı, önemi ve önemini attıran nedenleri, işletme ile ilgili gruplara sağladığı yararları ve kullanımı için gerekli ortam ve koşulları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise nakit kavramı, nakit akım tablosunun hangi yöntemi ve teknikleri kullanarak hazırlandığı, gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de nakit akım tablosunun geleneksel ve faaliyetsel yapısı, Uluslararası standartları ve Sermaye Piyasası Kurulu ve Maliye Bakanlığı standartlarına göre nakit akım tablosunu oluşturan nakit kaynakları ve kullanım yerleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde nakit akım analizi ile ilgili olarak kasa hesabı dışındaki hesapların analizi, nakit bütçesi, nakit akım tablosunun dolaylı ve doğrudan finansal analiz aracı olarak kullanılması ele alınmış, nakit akım tablosunun dikey analiz tekniği, eğilim yüzdeleri tekniği, nakit başabaş ve faaliyet bazındaki finansal analizi anlatılmıştır. Ayrıca, tahakkuklar ile nakit akım ilişkisi araştırılmıştır. Dördüncü bölümde ise sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde nakit akım tablosunun hazırlanması ve analizine ilişkin bir uygulama örneği incelenmiştir. Bu tez çalışmasında geleneksel olarak temel mali tablolar olan bilanço ve gelir tablosuna dayalı mali analizlerin yeterli olmadığı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarını ilgili faaliyet alanları bazında gösteren nakit akın tablosu ve bu tabloya ait analizlerin son derece önemli bir işleve sahip olduğu ortaya konmaktadır. Ülkemizde nakit akım tablosu özellikle Sermaye Piyasası Kurulu Mevzuatı'na bağlı halka açık firmalar tarafından hazırlanmakta, özellikle Avrupa ve Amerika'daki gelişmeler paralelinde bu tablonun ve ilgili analizlerin yaygınlaşması beklenmektedir. This study which is about cash flow statement consist of four main chapters. In the first chapter, the cash flow statement is examined with its general lines focusing on the historical development in developed countries and Turkey, the definition, the purpose of preparation, importance, the benefits provided to the enterprises and to related groups and the necessary environment and the conditions for the usage of cash flow statement. In the second chapter, the cash concept, the methods and the techniques which are used in preparation of cash flow statement, the traditional and the functional structure of cash flow statement in Turkey and in developed countries, the cash sources and uses that form cash flow statement with respect to the standards of Capital Market Board, Ministry of Finance, International Standards and the aplications of cash flow statement are analyzed. In the third chapter, the analysis of the accounts except for the cash account , the cash budget, the direct and indirect usage of cash flow statement based on the cash flow analysis is reviewed. Vertical analysis technique, trend percentages technique, cash break even and financial analysis based on operation of cash flow statement is expressed. In addition, the relation between accruals and cash flow is investigated. Finally in the fourth chapter the preparation of cash flow statement in respect to capital market legislation and an example of application is examined. This study analyze the preparation and the analysis of the cash flow statement which shows cash inflows and outflows on operational base which is of great importance in financial analysis of other financial statements, mainly the balance sheet and the profit & loss statement. In our country, cash flow statement is prepared especially by the firms which are subject to the Capital Market Board regulations. It is expected that the cash flow statement and analysis of it will be widely used in the future parallel with the developments especially in Europe and USA.
Keywords: Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler