İdeoloji bağlamında Türkiye'deki film festivalleri - Kalınca, Şeyma (My University, 2020)
ÖZETİdeoloji Bağlamında Türkiye’deki Film FestivalleriFilm festivalleri, ana akım sinemaya alternatif anlatıları seyircilerle buluşturup filmlerin seçici ve eleştirel bir gözle izlenmesini sağlayarak sinema tarihine geçecek anlatıları belirlemekte bu sayede nitelikli eserlerin üretilmesine teşvik etmektedir. Egemen ideolojinin sesi olan ana akım sinemanın dışında yer alan alternatif anlatılar bağımsız olarak tanımlanmaktadır. Bu bağımsızlık çağrışımı alternatif anlatıların taşıyıcıları olarak film festivallerini de kapsamaktadır. Fakat büyük ve kapsamlı organizasyonlar olan film festivalleri de filmler gibi ekonomik sistemin bir parçasıdır. Festivallerin varlıklarını sürdürebilmeleri için finansal anlamda desteklenmeleri gerekmektedir. Devlet, belediye ve sponsorluklar tarafından gerçekleştirilen festivallerin bağımsızlıkları sorgulanır hale gelmektedir. Sermayenin tahakkümü altında, ideolojik ilişkilerin kaçınılmazlığı film festivalleri kapsamında iktidar-söylem ilişkisini ele almayı gerektirmektedir. Çalışma içerisinde Türkiye’deki film festivallerinin yapısı incelenmiş olup festival yönetimlerinin ve bu yönetimleri destekleyen finansal kaynakların, film seçimlerinde öne çıkardıkları tema ve içerikler üzerindeki etkileri incelenmiştir.

ABSTRACTTurkish Film Festivals in the Context of IdeologyFilm festivals determine the narratives that will go down in the history of cinema by bringing alternative narratives for audience besides mainstream cinema, providing to watch films with a selective and critical eye thus promote that qualified works are produced. Alternative narratives take place outside of mainstream cinema which is the voice of the dominant ideology and are defined independently. This connotation of independence covers film festivals as carriers of alternative narratives. However, film festivals, which are large and comprehensive organizations, are a part of the economic system like movies. In order to continue, film festivals must be supported financially. The independence of festivals organized by the state, municipality and sponsorships is becoming questionable. The inevitability of ideological relations under the domination of capital requires addressing the relationship between power and discourse within the scope of film festivals. In this study the structure of the film festivals, and the impact of the festival management and their financial resources on the theme and on the content they highlight in their film selections were examined.
Keywords: art movie; cinema; film endüstrisi Film Festivals; Film festivalleri; Film festivals; film industry; jury; Motion pictures and television; sanat sineması; seçici kurul; sinema; Sinema ve televizyon; Turkey; Türkiye