Türkiye'de yoksullukla mücadelede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının önemi ; İscehisar ilçesi örneği - Semiz, Mehmet Ali (My University, 2025)
Türkiye'de yoksullukla mücadelede sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının önemi ; İscehisar ilçesi örneği Yoksulluk, insanlık tarihinin en eski ve en köklü sorunlarından biri olarak geçmişten günümüze toplumların karşı karşıya kaldığı temel meselelerden biri olmayı sürdürmektedir. Günümüzde de etkisini sürdüren yoksulluk, devletlerin sosyal ve ekonomik politikalarının merkezinde yer almakta; çözümü en çok çaba gerektiren toplumsal sorunlardan biri olarak önemini korumaktadır. Yoksulluğun çözümü noktasında devletler çeşitli politikalar geliştirmekte ve buna dönük örgütsel yapılar oluşturmaktadır. Türkiye’de de bunun ilk sistematik örneği olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV), 1986 tarih ve 3294 sayılı kanun kapsamında tüm il ve ilçelerde kurulmuştur. Bu tarihten itibaren yapılan sosyal yardımlarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları önemli bir görevi ifa etmektedir. Belirli kriterleri sağlayan vatandaşlara merkezden ve yerinden olmak üzere farklı türlerde yardım yapılarak yoksulluk sorununa çözüm alternatifleri oluşturulmaya çalışılmakta ve insanların ekonomik açıdan belli yaşam standartlarına ulaştırılması hedeflenmektedir. Yoksulluk sorunu bu derece önemli iken bu sorunun çözümü amacıyla kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının önemi yadsınamaz. Yoksullukla mücadelede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının önemi hakkında literatürde yapılan çalışmalar mevcuttur ancak her vakfın ayrı bir tüzel kişiliği mevcut olduğundan Afyonkarahisar ili İscehisar ilçesi bağlamında yapılmış bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışma ile İscehisar SYDV’nin 2019-2024 yılları arasında gerçekleştirdiği sosyal yardım faaliyetleri incelenerek, vakfın resmi kayıtlarından elde edilen veriler ışığında yardımlar yıllar bazında değerlendirilmiştir. Olağanüstü dönemlerde sosyal yardımlarda belirgin bir artış gözlemlenmiş, bu ise vakfın esnek ve hızlı müdahale kapasitesine sahip olduğunu ortaya koymuştur. Veriler, yardımların kapsamının zaman içinde genişlediğini ve yardım türlerinin çeşitlilik kazandığını göstermektedir.

The importance of social assistance and solidarity foundations in the fight against poverty in Türkiye : the case of İscehisar district Poverty, one of the oldest and most deeply rooted problems in human history, continues to be one of the fundamental issues facing societies from the past to the present. Poverty, which continues to have an impact today, is at the centre of states' social and economic policies and remains one of the most important social problems requiring the most effort to solve. Governments are developing various policies and establishing organisational structures to address poverty. In Turkey, the first systematic example of this, the Social Assistance and Solidarity Foundations (SYDV), was established in all provinces and districts under Law No. 3294 dated 1986. Since then, the Social Assistance and Solidarity Foundations have played an important role in social assistance. By providing different types of assistance to citizens who meet certain criteria, both centrally and locally, efforts are made to create alternative solutions to the problem of poverty and to enable people to achieve certain living standards economically. Given the importance of the problem of poverty, the significance of the Social Assistance and Solidarity Foundations, which were established to address this issue, cannot be denied. There are studies in the literature on the importance of Social Assistance and Solidarity Foundations in the fight against poverty, but since each foundation has a separate legal personality, there is no study conducted in the context of İscehisar district of Afyonkarahisar province. This study examines the social assistance activities carried out by the İscehisar SYDV between 2019 and 2024, evaluating the assistance provided on an annual basis based on data obtained from the foundation's official records. A significant increase in social assistance was observed during extraordinary periods, demonstrating the foundation's capacity for flexible and rapid intervention. The data show that the scope of assistance has expanded over time and that the types of assistance have become more diverse.
The importance of social assistance and solidarity foundations in the fight against poverty in Türkiye : the case of İscehisar district
Keywords: Charitable uses, trusts and foundations; Endowments; Hayır işleri ve vakıflar; Social Assistance; Social Assistance and Solidarity Foundations; Sosyal Yardım; Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Poverty; Turkey; Türkiye; Vakıflar; Yoksulluk