Kur’an-ı Kerim’e göre Şeytan’ın insan fiilleri üzerindeki etkisi - Kaca, Fatih (My University, 2010)
İnsanın tarihinden daha eski geçmişi olan şeytan, tüm zamanlarda insanların ilgisini çeken bir varlık olmuştur. Tarihin değişik devirlerinde insanların bir kısmı ona tanrı diyerek secde etmiş, bir kısmı şerrinden emin olmak için saygı gösterisinde bulunmuş, bazıları onun lânet olası bir varlık olduğuna inanmış, bazıları ise onun bütün kötülüklerin müsebbibi olduğu hükmüne varmıştır. Kur’ân’ın net bir şekilde cinlerden bir varlık olduğunu ifade ettiği şeytan, insanı azdırmak ve kendi gibi lanetli bir varlık konumuna düşürmek için amansız mücadele verirken bu uğraşısında çeşitli yöntemler kullanmaktadır. İnsanı aldatmak için verdiği çabalarda bazen başarılı olsa da Kur’ân’ın da işaret ettiği üzere kendini bilen, iradesine sahip ve Allah’a karşı sorumluluk bilincinde olan insanlara karşı hiçbir etki ve tesiri olamayacaktır. Kur’ân ve Sünnet, şeytanın vasıflarını ve insana tesir yöntemlerini açık olarak ortaya koymakla beraber, ondan korunma yöntemlerini de zikretmiştir. Yezidilik ve satanizm, şeytanı merkeze alan ve tesiri azımsanamayacak ölçüde büyük olan iki önemli şeytânî akımdır.

Satan, whose past is older than the human history, has always been a creature that aroused human interest. During different periods in history, people have called him god and prostrated to him, some showed him respect in order to escape his evil, some believed him to be a damned creature and some decided that he was the cause of all evil. Satan, who was clearly shown in the Quran to be a creature among the Jinns, uses many methods in his struggle to seduce humans and turn them into cursed creatures like himself. Even though he is sometimes successful in his efforts to fool humans, as it is pointed out in the Quran, he will have no effect on people who are self-aware, have willpower and a sense of responsibility to Allah. The Quran and Sunnah, mention ways of protection from Satan, as well as clearly revealing the characteristics of Satan and his methods in influencing humans. Yezidism and Satanism are two important satanic movements that centralise Satan and whose effects are too wide to ignore.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim; Tefsir