Küreselleşme sürecinde Türkiye’de son dönem sağlık politikaları - Yanmaz, Muhammed (My University, 2010)
KÜRESELLEŞME SÜRESİNDE TÜRKİYE’DE SON DÖNEM SAĞLIK POLİTİKALARI ÖZET “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” diyerek sağlık konusunda Anayasası’nda bir manifestoya imza atan Türkiye Cumhuriyeti, kişinin bu hakkını sağlama ve korumada kendisini “Sosyal Devlet” olarak tanımlamış ve kuruluşundan bugüne sağlığı koruma, geliştirme ve geri kazandırma konusunda kendini yükümlü kılmıştır. Bu süreçte yaşanan sağlık reformlarını ele aldığımız çalışmada öncelikle küreselleşme sürecini irdeledik. Küreselleşmenin özelleştirme boyutuyla sağlık hizmetlerinde sebep olduğu değişime birinci bölümde değindik. Küresel dünyanın küresel boyutlu kuruluşlarının da incelendiği birimci bölümde ayrıca bu kuruluşların sağlık politikalarına olan etkilerini dile getirmek istedik. Türkiye’de sağlık hizmetlerinin Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne kadar ki gelişimini, beş yıllık kalkınma planlarında sağlık konusunu incelediğimiz ikinci bölüm ise bunun yanında Türkiye’de sağlık hizmeti sunan kuruluşları farklı bir açıdan gözlemlediğimiz bir bölüm oldu. Üçüncü bölüm ise Türkiye’de niçin bir sağlık reformuna ihtiyaç duyulduğunu, reformun amaçlarını, Sağlıkta Dönüşüm Programının ilkeleri ve özellikle nleriyle anlattığımız bileşenlerini, geçmişten bugüne mevzuatta yapılan tüm değişiklikleri, sağlıkta özelleştirme politikalarını ve nihayet Genel Sağlık sigortasını incelediğimiz bir bölüm olarak tarafınıza sunulmuştur. IN THE GLOBALIZATION PROCESS THE RECENT HEALTH POLICIES IN TURKEY

The Republic of Turkey signing a manifest about health in its constitution by declaring “Everyone has the right to live in a healthy and balanced environment” defined itself as “Social State” in providing and protecting this right of individuals and starting from its founding up to this date obliged itself in healthcare, health progress and recycling. In this thesis which we deal with the health reforms in this process before all else we explicated the process of globalization. In the first part of the thesis we dealt with the change caused by globalization especially in the health services from the perspective of privatization dimension. In the first part by analyzing the global organizations of the global world we tried to utter especially the impacts of these organizations on health policies In the second part we analyzed the progress of health services from the first years of the Republic till today and the subject of health in five year development plans and besides this we observed the organizations and institutions in Turkey which give health service from a different perspective. In the third part we dealt with the topics of why there is a need for health reform in Turkey, the goals of the reform, the principles of the Transformation Program in Health, and the components of the program from all directions, all changes in laws and regulations from past till today, privatization policies in health and finally we analyzed the General Health Insurance and submitted to your party.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Küreselleşme; Sağlık Hizmetleri; Sağlık Politikası