Three-dımensıonal evaluatıon and comparıson of dental arch changes followıng treatment wıth three dıfferent bracket systems : a retrospectıve study - Arain, Hamza Asif (My University, 2015)
Üç farklı braket sistemiyle tedavi sonrası dental arkın değişiklerini üç boyutlu olarak değerlendirilmesi ve karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı hafif çapraşıklığa sahip bireylerde çekimsiz tedavi uygulanırken alt ve üst diş arklarında meydana gelen değişikliklerin değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metod: Karşılaştırmak için seçtiğimiz braketler Quick (Forestadent Bernhard Forester GmbH, Westliche, Pforzheim, Germany), Damon Q (ORMCO, Orange, USA) ve Roth sistemindeki MiniSprint (Forestadent, Pforzheim, Germany) braketlerdir. Bu üç tip braketi seçme amacımız günümüzde kullanılan üç ana tipteki braket olmalarıdır. Bunlar 1) Aktif kendinden bağlamalı 2) Pasif kendinden bağlamalı 3) Geleneksel braketlerdir. Tedavi sonrası oluşan değişiklikler 3 boyutlu digital modeller kullanarak ölçülmüştür.Tüm araştırma grubu Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti nda tedavi gören 41 hastadan oluşmaktadır. Bu hastalar kullanılan braket tipine göre 3’e bölünmüştür. Damon ve Roth grubu 14’er, Quick grubu 13 hasta içermektedir. Bütün hastalarda diş çekimsiz tedavi protokolü uygulanmıştır. Tedavi öncesinde (T0), seviyeleme sonrasında (T1), ve tedavi bitiminde (T2) hastalardan aljinat materyali ile ölçü alınıp 3 boyutlu dijital model elde edilmiştir. Tedavilerde, diş arkında meydana gelen değişiklikleri analiz etmek ve karşılaştırmak için çeşitli çizgisel ölçümler yapılmıştır. Sonuçlar: Bulunan sonuca göre; farklı braket sistemlerinde değişen miktarlarda dişsel genişleme görülmüştür. En yüksek miktarda genişlemenin görüldüğü sistem Damon sistemi olarak tespit edilmiştir. Ayrıca kullanılan ark tellerinin boyut ve şekillerinin genişleme üzerinde braket sistemlerine göre daha etkili olduğu bulunmuştur. Sürtünmenin ise tedavi boyunca meydana gelen total genişleme miktarı üzerindeki rolünün anlamlı olmadığı bulunmuştur. boyutlu, dental ark, braket, Damon, ark teller.

Three-dimensional evaluation and comparison of dental arch changes following treatment with three different bracket systems: a retrospective study. Aim: The aim of our study was to evaluate and compare the changes that occur in the upper and lower dental arches when doing non-extraction treatment of patients with mild crowding. We chose the Quick (Forestadent Bernhard Forester GmbH, Westliche, Pforzheim, Germany), Damon Q (ORMCO, Orange, USA) and Roth prescription MiniSprint (Forestadent, Pforzheim, Germany) brackets for comparison. The purpose of choosing these three brackets was that they represent the three major types of brackets that are available right now, namely 1) Active self-ligating 2) Passive self-ligating and 3) Conventional brackets. Material and Method: Our total sample consisted of 41 patients that had been treated at the orthodontic clinic of the university of Marmara, Istanbul, Turkey. The sample was divided into three groups. 14 patients each were in the “Damon” and “Roth” group each, while the “Quick” group consisted of 13 patients. All the patients had a Class 1 dental relationship with mild crowding. They were all treated with a non-extraction treatment protocol. Alginate impressions were taken before treatment (T0), after leveling and aligning (T1) and after finishing (T2). These impressions were converted into 3D digital models. Different linear measurements were done to analyze and compare the different changes occurring in the arch when treating a case with mild crowding. Results and Conclusion: We concluded that different bracket systems caused varying amounts of dental expansion. We also concluded that the shape and size of archwire that we use is a more important contributing factor to the amount of expansion that will be achieved rather than the type of bracket used. models, Arch Changes, Self-ligating, Damon, Archwire.
Keywords: Ortodonti