Bankalarda sürdürülebilir rekabetçi performans yönetimi - Kaplan, Hayrettin (My University, 2003)
BANKALARDA SÜRDÜRLEBİLİR REKABETÇİ PERFORMANS YÖNETİMİ Bu çalışmada, bankacılık sektöründe yaşanan yoğun rekabetçi ortamda bankaların sürdürülebilir rekabetçi performans sağlamalarının koşulları ele alınmaktadır. İlk olarak, sürdürülebilir rekabetçi performansı etkileyen çevresel faktörler, bankacılık sektörünün yapısal özelliklerine değinilerek açıklanmıştır. Ayrıca işletme performasının belirleyicileri açısından sektör ile firma düzeyindeki stratejilerin hangisinin daha etkili olduğuna ilişkin amprik çalışmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde, rekabetçi avantajın kaynaklarına genel anlamda değinilmiş ve bankacılığın hizmet sektörünün bir parçası olması dolayısıyla hizmet sektörünün strateji oluşturulması açısından diğer sektörlerden farklı özellikleri ele alınmıştır. Ayrıca rekabetçi performansın kazanılmasında firma faaliyetlerinin ayrıntılı analizini sağlayan değer üretim süreci ve banka işletmesine özgü yönleri ele alınarak bankacılıkta genel stratejiler incelenmiştir. Genel stratejiler çerçevesinde uygulanan hizmet, dağıtım kanalları ve segmentasyon konumlandırılmasının analizi yapılmıştır. Üçüncü bölümde, stratejik hizmet yönetimi çerçevesinde, işlem ve ilişki temelli hizmet sunumu ile ilişki bankacılığının mahiyeti ve önemi incelenerek bu konuda en bütünleştirici analizi sunan hizmet – karlılık zinciri önermesi ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, tezin kuramsal çerçevesinin Türkiye’de faaliyet gösteren bir banka tarafından uygulanması örneği ele alınmış ve bu uygulamanın Banka performansı üzerindeki etkisi, sektör ile karşılaştırmalı olarak analiz edilmek suretiyle çalışma tamamlanmıştır.

Sustainable Competitive Performance Management In Banking This thesis examine the conditions of sustainable competitive performance in banking. Firstly, the structural factors that affects the banking sector was analyzed. In addition the main question of whether firm’s performance is driven primarily by industry - or firm - specific factors is discussed. In the second part of the thesis, the main sources of competitive advantage is examined and how the difference between the products and service sector affects strategy formation is described. Then, the value chain of banking activities and generic strategies is analyzed. In analyzing the generic strategies, service, distribution channels and segmentation positioning strategies are discussed. In the third part of the thesis, the difference between transaction and relationship in providing service is discussed in the contex of strategic service management and the service – profit chain analysis is explained. In the last part of the thesis, a real case was examined in the banking sector and the result were evaluated. As a result, it was concluded that sustainable competitive performance in banking is gained by providing high service quality to loyal customers which have a positive life time income to the firm.
Keywords: Banka ve bankacılık; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Performans Yönetimi