The effects of brain drain on developing economies case study : Bosnia and Herzegovina - Cakor, Nirmela (My University, 2021)
2014 ile 2019 arasındaki altı yıllık dönemde, çoğunluğu yüksek eğitimli 211.000'den fazla kişi, yurtdışında en çok AB ülkelerde iş ve daha iyi yaşam koşulları aramak için Bosna-Hersek'i terk etti. Araştırma sonuçlarına göre tahminler, Bosna-Hersek'in 2033 yılına kadar 320.000 nüfusü daha kaybedeceğini gösteriyor. Bosna-Hersek'in 3,5 milyon civarında bir nüfusa sahip olduğu göz önüne alındığında, bu yüksek vasıflı göç eğilimi Bosna ekonomisini olumsuz etkilemeye başladı. Bu eğilim sadece Bosna ekonomisini değil, Avrupa ve Orta Asya'daki tüm gelişmekte olan ekonomileri etkiliyor çünkü kendi vasıflı işçiler için büyük gelişmiş ekonomilerle rekabet edemiyorlar. Bosna-Hersek'in çok karmaşık tarihi ve Bosna'nın dünyadaki en karmaşık yönetim sistemine sahip olduğu gerçeği göz önüne alındığında, beyin göçünün neden bu kadar büyük olduğu ve ülkenin bununla neden baş edemediği açıktır. Bu tezin konusu beyin göçünün gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkileri olacaktır. Aslında beyin göçünün birçok olumsuz etkileri olduğu kadar, gelişmekte olan ülkelerin daha da gelişmesine yardımcı olabilecek olumlu etkileri de vardır. Gelişmekte olan ekonomiler için beyin göçünün zayıflıklarının ve özelliklerinin neler olduğunu anlamak ve bu zayıflıkları avantaja çevirmeye çalışmak için SWOT analizi yapılacaktır.

In the six years period between 2014 and 2019 more than 211.000 mostly highly educated people left Bosnia and Herzegovina seeking for jobs and better life conditions abroad, most often in EU countries. Projections show that Bosnia and Herzegovina will be without an additional 320.000 inhabitants by 2033. Taking into consideration that Bosnia and Herzegovina has population around 3.5 million people, this high-skilled migration trend started to affect Bosnian economy negatively. This trend is not only affecting Bosnian economy but all developing economies in Europe and Central Asia because they are unable to compete for skilled workers with big developed economies. Having on mind very intricate history of Bosnia and Herzegovina and the fact that Bosnia is country with most complex system of governance in the world it is clear why brain drain is this huge and why country is not able to cope with it. The topic of this thesis will be the effects of brain drain on developing countries with main focus on Bosnian economy. There are in fact many negative effects of brain drain but at the same time there are also positive effects that could help developing countries to develop further. SWOT analysis will be done in order to understand what are weaknesses and traits of brain drain for developing economies and to try to turn them into advantages in order to reduce negative effects of brain drain and to prevent further brain drains.
Keywords: az gelişmiş ekonomiler; beyin göçü; Bosna Hersek; Bosnia and Herzegovina; developed economies; developing economies; education; faktörler; Finance; gelişmiş ekonomiler; high-skilled migrations; işsizlik; itici/ çekici; job creation; Maliye; mülteciler; pull-push factors; retirement wages; SWOT analizi brain drain; SWOT analysis; system; unemployement; yüksek vasıflı göçler