Çağdaş sanatta hazır nesne kullanımının resim-iş eğitimi anabilim dalı resim atölyesi çalışmalarındaki durumunun değerlendirilmesi - Kalyoncuoğlu, Fatma Rabia (My University, 2019)
Bu araştırmada, Çağdaş Sanatta hazır nesne kullanımının Resim-İş Eğitimi Resim Atölyesi çalışmalarındaki durum değerlendirmesinin incelenmesi amaçlanmaktadır.20. yüzyılda Kübizm’le resim sanatına giren kolaj, hazır nesnenin kullanımını filizlendirmiştir. Araştırmada öncelikle, 20. yüzyıl hazır nesne kullanımı, kullanım amaçları ve hazır nesne kullanan önemli sanatçılar, sanat akımları ve sanat manifestoları tarihsel süreç göz önünde tutularak incelenecektir. Daha sonra bu incelemeler doğrultusunda Çağdaş Sanat ve hazır nesne ile ilgili anket soruları hazırlanacaktır.Öğrenciler resim atölyesindeki çalışmaları ve sanat tarihi bilgileri doğrultusunda anket sorularını yanıtlayacaklardır. Bu anket öğrencilerin Çağdaş Sanat Akımı hakkındaki bilgilerini ve çalışmalarında ne kadar hazır nesneye yer verdiklerini, hazır nesne nasıl kullanılır, hazır nesne nedir? Gibi sorulara bakış açılarını öğrenmeyi amaçlar. Böylece öğrencilerin kendi çalışmalarını Çağdaş Sanat Akımına göre değerlendirmesi, hazır nesnenin kullanım alanlarının sorgulanması, merak edilip incelenmesi amaçlanmaktadır.Bu araştırmada, nitel araştırma tekniği kullanılacaktır, taşıdığı amaç ve bu amaca uygun olarak toplanan verilerin niteliği açısından içerik analizi uygulanır. Araştırmanın konusunu olan çağdaş sanat ve hazır nesne ilişkisi, sanat olgusunun tarihsel süreci içinde incelenecektir. Araştırmada hazırlanan anket Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı Resim-iş Öğretmenliği ve Resim Atölyesi bölümünde okuyan öğrenciler üzerinde uygulanacaktır. Bu anket sonunda öğrencilerin ne tür çalışmalar yaptığı ve hazır nesne kullanımı hakkındaki görüşleri ve bakış açılarını öğrenmek amaçlanmıştır.Hazırlanan anket, Resim Eğitimi Resim Atölyesi’ndeki öğrencilerin çağdaş sanat ve hazır nesne hakkındaki bilgi ve becerilerini, öğrenci çalışmalarında hazır nesne kullanıma önem verilip verilmediğini resim atölyelerinde ne tür çalışmalar yapıldığını analiz eder. Araştırma yaklaşık olarak 193 öğrenciyle yapılan nicel veri analiz araştırma çalışmasıdır.

In this research, it is aimed to examine the situation assessment of using ready-made in Contemporary Art studies of Department of Art and Crafts Teacher Education and Department of Painting Workshop.The collage which penetrated to Art of Painting with Cubism in the 20th century, has found out the using of ready-made.In this research, first of all, the using of ready-made in the 20th century, the important artists who used, art movements and art manifests will be examined by considering historic process.Students will be answered the questions of survey according to their studies at painting workshop and knowledge of history of art. This survey aims to learn perspective of students in knowledge about Contemporary Artmovement and how much they use ready-made in their studies and define the questions like how to use ready-made and what ready-made is. Thus, it is aimed that students evaluate their studies according to Contemporary Artmovement, examine the usage of ready-made and wonder about it.In this research, qualitative research technique will be used. The content analysis is implemented in terms of qualification of data within its purpose that carried out and collected according to that. The relationship between modern art and ready-made, which is the topic of this research, will be examined in historic process of art fact. The survey which is prepared in this research will be conducted to students who study at Marmara University Atatürk Faculty of Education, Department of Fine Arts, Art and Crafts Teacher Education and students who study at Department of Painting Workshop. At the end of this survey, it is aimed to learn what kind of studies that students have made, their opinions about usage of ready-made and their perspectives about ready-made.The survey which is prepared in this research, analyzes knowledge and ability of students about contemporary art and ready-made at Department of Art and Crafts Teacher Education and Department of Painting Workshop, also it analyzes whether the usage of ready-made at studies of students have been considering important or not and what kind of studies have been made. This research is a quantitative data analysis that have been conducted with about 193 students.
Keywords: 20. yüzyıl hazır nesne kullanımı; Araştırma yaklaşık olarak 193 öğrenciyle yapılan nicel veri analiz araştırma çalışmasıdır; Araştırmada hazırlanan anket Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı Resim-iş Öğretmenliği ve Resim Atölyesi bölümünde okuyan öğrenciler üzerinde uygulanacaktır; Araştırmada öncelikle; Araştırmanın konusunu olan çağdaş sanat ve hazır nesne ilişkisi; Art in the 20th Century; Böylece öğrencilerin kendi çalışmalarını Çağdaş Sanat Akımına göre değerlendirmesi; Bu anket öğrencilerin Çağdaş Sanat Akımı hakkındaki bilgilerini ve çalışmalarında ne kadar hazır nesneye yer verdiklerini; Bu anket sonunda öğrencilerin ne tür çalışmalar yaptığı ve hazır nesne kullanımı hakkındaki görüşleri ve bakış açılarını öğrenmek amaçlanmıştır.Hazırlanan anket; Bu araştırmada; Contemporary Art; Çağdaş Sanatta hazır nesne kullanımının Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Resim Atölyesi çalışmalarındaki durum değerlendirmesinin incelenmesi amaçlanmaktadır.20. yüzyılda Kübizm’le resim sanatına giren kolaj; Daha sonra bu incelemeler doğrultusunda Çağdaş Sanat ve hazır nesne ile ilgili anket soruları hazırlanacaktır.Öğrenciler resim atölyesindeki çalışmaları ve sanat tarihi bilgileri doğrultusunda anket sorularını yanıtlayacaklardır; Education of Art; hazır nesne nasıl kullanılır; hazır nesne nedir? Gibi sorulara bakış açılarını öğrenmeyi amaçlar; hazır nesnenin kullanım alanlarının sorgulanması; hazır nesnenin kullanımını filizlendirmiştir; kullanım amaçları ve hazır nesne kullanan önemli sanatçılar; merak edilip incelenmesi amaçlanmaktadır.Bu araştırmada; nitel araştırma tekniği kullanılacaktır; öğrenci çalışmalarında hazır nesne kullanıma önem verilip verilmediğini resim atölyelerinde ne tür çalışmalar yapıldığını analiz eder; Öğrenim ve öğretim; Painting; Ready-Made; Resim; Resim Eğitimi Anabilim Dalı Resim Atölyesi’ndeki öğrencilerin çağdaş sanat ve hazır nesne hakkındaki bilgi ve becerilerini; sanat akımları ve sanat manifestoları tarihsel süreç göz önünde tutularak incelenecektir; sanat olgusunun tarihsel süreci içinde incelenecektir; Study and teaching; taşıdığı amaç ve bu amaca uygun olarak toplanan verilerin niteliği açısından içerik analizi uygulanır