Plastik enjeksiyon kalıpçılığında karşılaşılan sorunlar ve çözüm - Esenlik, Murat (My University, 2001)
Plastik içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli malzemelerinden biri olup değişik kullanım fonksiyonlarıyla hayatımızda önemli bir yer teşkil etmektedir. Bunun nedeni plastiklerin hafif, kolay işlenebilir, korozyona dayanıklı, iyi elektrik ve ısı yalıtkanlığına sahip olmalarıdır. Plastikleri üretim yöntemlerinden en önemlisi enjeksiyon kalıplama işlemidir. Bu tezde enjeksiyon kalıpçılığında karşılaşılan problemler araştırılmış ve çözümler önerilmiştir. Bunun için ilk önce plastikler tanıtılmış ve özellikleri anlatılmış daha sonra enjeksiyon makineleri ve özellikleri tanıtılmış, enjeksiyon işleminin en önemlisi olan kalıp incelenmiş ve sonunda da ürün hataları üzerinde durulmuş, nedenleri araştırılmış ve çözüm önerileri sunulmuştur. Yapılan Çalışma konu ile ilgilenenlere sınırlıda olsa bir kaynak teşkil edebilir. İçinde bulunan bölümlerin hemen hemen hepsi teorik ve pratik deneyimler üzerinde kurulmuşlardır. Konu ile ilgilenenlerin daha kapsamlı bir inceleme yapabilmeleri için çalışma sonunda verilmiş olan kaynaklar yararlı olacaktır.

Today , we meet plastics, are one of the most İmportant materials of the century, in almost every field of life. The reason for their importance is that plastics are light and durable to corrosion and not only plastics are processed easily but also they are isolated to electric and heat. The most important method of producing plastics is enjection molding. Problems which are faced in injection molding is researched and solutions are offered in this thesis Firstly , plastics and their characteristics are introduced as well as injektion machines. Mold that is the most significant element of injection process is presented in the last chapter , the reasons for production errors and solutions are offered. This work is likely to be a source for those who are interested in the subject ,and almost every chapter of which is based on theoretical and practical experiences. For those who are interested in the subject , sources offered in the end would be useful.
Keywords: PLASTİK KALIPLAR