Çocuklara Arapça öğretiminde dil oyunlarının işlevselleştirilmesi (Temel düzey örneği) - Yüksel, Zehra (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı; çocuklara Arapçayı sevdirerek öğretmek için yaşlarına uygun etkinliklerle, eğlenceli bir dil eğitimi sunmanın yollarını araştırmaktır. Çalışma, küçük yaştaki öğrencilerin yabancı dile karşı çekincelerini gidermek, kendilerini özgüvenle ifade edebilecekleri eğlenceli ve rahat bir ortamda konuşma ve dinleme becerisi ağırlıklı iletişimsel bir Arapça eğitimi vermek için dil oyunlarının işlevine dikkat çekmeyi hedeflemektedir.Arapça eğitiminin daha alt sınıflarda verilmeye başlanmasıyla, çocuklar bu dille çok daha erken tanışacak ve dili kabullenmeleri daha kolay olacaktır. Küçük yaşta yabancı dil öğrenmenin avantajlarını kullanarak daha etkili ve kalıcı bir Arapça eğitimi söz konusu olabilecektir. Bu uygulamanın tam olarak hedefine ulaşması için çocukların, yaşlarına ve gelişimlerine uygun bir yabancı dil öğretimi zorunludur. Bu anlamda oyunların çocuklara Arapça öğretiminde vazgeçilmez bir araç olduğu kanaatindeyiz. Çalışmamızın birinci bölümünde; erken yaşta yabancı dil öğretiminin tarihçesi, yabancı dil öğrenmeye başlama yaşı ve çocukların yabancı dil öğrenmede yetişkinlerden farkı gibi konulara yer verdik.İkinci bölümde; Arapçanın önemi, yabancı ülkelerde çocuklara Arapça öğretimi, Osmanlı döneminde çocuklara Arapça öğretiminin yapısı ve modern dil öğretim yöntemlerine değindik.Üçüncü bölümde; yabancı dil öğretiminde oyunların önemi, etkisi, sınıflandırılması ve uygulanmasıyla ilgili konulara yer verdik.Son bölümde; öğrencilerin dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak dil oyunlarını örnekleriyle beraber sunduk. Sonuç ve öneriler kısmında ise, bu alanda yapılması gereken çalışmalara yönelik tavsiyelerde bulunduk.Bu çalışmanın küçük yaştaki öğrencilere Arapça öğreten öğretmenlere bir yol gösterici olması ve bugüne kadar çocuklara Arapça öğretimiyle ilgili yapılan çalışmaların artmasına vesile olması umulur.

The aim of this study is to explore ways to offer a fun language education to children in order to teach Arabic by making them love the Arabic language with the activities appropriate for their ages. The study aims to draw attention to the function of the language games in order to overcome drawbacks of younger students in learning a foreign language and to provide a communicative Arabic education based on speaking and listening skills which makes the students express themselves self-confidently in an entertaining and comfortable environment. With the introduction of Arabic education in previous classes, children will expose to the language much earlier and the acceptance of the language will be easier. More effective and more lasting education will come into question by using the advantages of learning a foreign language at early ages. A foreign language education, appropriate for children’s ages and developments, is compulsory to achieve this goal exactly. In this sense, we believe that games are indispensable tool for teaching Arabic to children. In the first part of our study; history of foreign language teaching at an early age, starting age of foreign language learning, and differences between children and adults in learning were discussed. In the second part; the importance of Arabic, teaching Arabic to children in foreign countries, the structure of Arabic teaching to children in the Ottoman Empire and modern foreign language teaching methods were discussed. In the third part; we shared information on the importance classification and implementation of games in foreign language teaching. In the last part; we presented language games to help students improve their language skills. In the conclusions and recommendations part; suggestions were made for the work to be done in this area.This study is intended to be a guide for teachers who teach Arabic to young students and to increase the number of studies related to teaching Arabic to children.
Keywords: a child and a game; Arabic language; Arap dili; Arapça öğretimi; çocuk ve oyun; dil oyunları Foreign language teaching; Education; Eğitim; Eğitim ve öğretim; language games; Study and teaching; teaching Arabic; Yabancı dil öğretimi