Performance appraising systems application in education sector - Çığır, Tankut (My University, 2006)
Eğitim sektöründe hizmet veren özel sektör firmalarında uygulanan ücret politikalarının standart oluşu ve performanstan bağımsız ücret sistemlerinin kişinin çalışma psikolojisini olumsuz etkilemesi nedeniyle alternatif prim ve ücretlendirme politikaları ihtiyacı doğmaktadır. Bu ihtiyaç beraberinde performansa dayalı ücretlendirme sistemlerinin gerekliliğini getirmekte ancak sektörde bu tip uygulamalara çok sık raslanmamaktadır. Bu tezde sektörde oluşan bu açığın kapatılabilmesine yönelik bilimsel yöntemler kullanarak geliştirilecek bir performans değerlendirme sistemi oluşturulmaya çalışılmış ve bu performans değerlendirme sisteminin bilgi teknolojileri altyapısı ile desteklenerek süreçlerin, kriterlerin ve puanlama sistemlerinin doğru belirlenmesiyle tüm sektör tarafından kullanılabilecek bir sistemin hayata geçirilmesi amaçlanmıştır. Tez hem sektördeki açığı kapatmaya yardımcı olmayı hem de konuyla ilgili çalışan diğer araştırmacılara başlangıç için örnek uygulama ve mihenk taşı olarak yardım etmeyi amaçlamaktadır. Performans Değerlendirme Sistemlerini (PDS) oturtmaya çalışan diğer sektörlerdeki özel şirketlere de iyi bir kaynak oluşturması öngörülmüştür. Sistem geliştirilirken performans değerlendirme sistemi alanında daha önce yazılmış kitaplarda bahsi geçen yöntemler incelenmiş ve uygun olanlar eğitim sektöründeki ihtiyaçlara göre sektöre adapte edilmiştir. Tezin oluşturulması sırasında 360 derece performans değerlendirme sisteminde kullanılan kriterler Dengeli Puan Kartı (Balanced Scorecard) uygulamasından elde edilen performans göstergeleri sayesinde elde edilmiş ve bu iki sistem harmanlanarak sayısal ve sayısal olmayan performans göstergelerinin ölçülebilmesi için ortak bir çözüm yöntemi üretilmeye çalışılmıştır.

Wage Incentive Systems that is used in Education sector firms has negative effects on working psychology of the teachers due to the standard systems which are not related to the performance of the worker. There exists a lack of Alternative Wage Incentive and Performance based premium system in this sector but that kind of systems can be encountered rarely on the sector. In order to solve the lack of system problem with using the scientific methods, a Performance Appraisal System (PAS) have been established and the system assisted with IT to help standardizing the system. Standardization of the system helped the user to find necessary solutions even if the criteria, evaluation and scoring system are changed. Aim was to make a system that can be used in all firms in sector. This master thesis will hopefully help filling the absence in the sector and be a milestone for the researchers who are going to establish solutions in the sector about PAS Also other researchers and specialists who are interested in PAS are supposed to be assisted by the thesis. During this thesis the book on previous methods that is used in PAS surveyed and this application method adapted to the needs of Education Sector firms. The application part of the thesis tried to combine the performance indicators gathered from Balanced Scorecard with the criteria to be used in 360 degree performance appraisal system. These two performance measurement systems are combined to tackle with the measuring problem of qualitative and quantitative aspects of the teacher’s performance.
Keywords: Performans Değerlendirme_Eğitim; Ücret Yönetimi_Eğitim