Fitness katılımcılarının boş zaman ilgilenimlerinin serbest zaman doyumu üzerine etkisi - Öztürk, Yağmur (My University, 2023)
Tezin başlığı : Fitness Katılımcılarının Boş Zaman İlgilenimlerinin Serbest Zaman Doyumu Üzerine Etkisi Öğrencinin Adı Soyadı : Yağmur ÖZTÜRK Danışmanın Adı Soyadı : Doç. Dr. Aytekin ALPULLU Programın Adı : Spor Yönetimi Amaç: Bu çalışmanın amacı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki fitness merkezlerine üye olan bireylerin boş zaman ilgilenimleri ile serbest zaman doyumları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, İBB fitness merkezlerinde hizmet alan, kota örnekleme yöntemi ile seçilen 214 kadın ve 175 erkek olmak üzere toplamda 389 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, ‘’Kişisel Bilgi Formuna’’ ek olarak, Jung (2007) tarafından geliştirilen, Yetim (2014) tarafından Türkçe’ ye uyarlanan “Boş Zaman İlgilenim Ölçeği”, Beard ve Ragheb (1980) tarafından geliştirilen ve Gökçe ve Orhan (2011) tarafından Türkçe’ ye uyarlanan ‘’Serbest Zaman Doyum Ölçeği’’ kullanılmıştır. Yüz yüze görüşme tekniği ile elde edilen anketler; Pearson Korelasyon ve Regresyon analizleriyle çözümlenmiştir. Verilerin çözümlenmesinde ise bağımsız gruplar t-testi, Anova, Pearson Korelasyon ve Regresyon analizleri kullanılarak yapılmıştır. Bunun sonucunda fitness merkezlerine üye olan bireylerin boş zaman ilgilenimi ile serbest zaman doyumu arasındaki ilişkinin pozitif yönde ve anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bulgular: Boş zaman ilgileniminin serbest zaman doyumu üzerinde öngörücü bir güce sahip olduğu ortaya konulmuştur. Nitekim boş zaman ilgilenimin serbest zaman doyumunu arttırdığı belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak fitness merkezlerine üye olan bireylerin boş zaman ilgilenimlerinin olumlu yönde olması bireylerin serbest zaman kullanım zamanlarında doyumun da beraberinde arttığı görülmüştür.

Title of Thesis: Leisure Time Involvement of Fitness Participants Effect on Leisure Satisfaction Student Name, Surname: Yağmur ÖZTÜRK Supervisor Name : Assoc. Prof. Dr. Aytekin ALPULLU Program Name : Sport Management Objective: The aim of this study is to reveal the relationship between leisure time ınvolvement and leisure satisfactions of individuals who are members of fitness centers within the body of Istanbul Metropolitan Municipality. Materials and Methods: Relational survey model, one of the quantitative research approaches, was used in the research. The sample of the research consists of 389 people, 214 women and 175 men, who are selected by quota sampling method, who receive service in IBB fitness centers. In addition to the “Personal Information Form” as a data collection tool, the “Leisure Involvement Scale” developed by Jung (2007) and adapted into Turkish by Yetim (2014) was developed by Beard and Ragheb (1980) and developed by Gökçe and Orhan. The Leisure Time Satisfaction Scale adapted into Turkish by (2011) was used. Surveys obtained by face-to-face interview technique; It was analyzed by Pearson Correlation and Regression analysis. In the analysis of the data, independent groups t-test, Anova, Pearson Correlation and Regression analyzes were used. Results: As a result, it has been determined that the relationship between leisure time involvement and leisure satisfaction of individuals who are members of fitness centers is positive and significant. It has been revealed that leisure involvement has a predictive power on leisure satisfaction. As a matter of fact, it has been determined that leisure time involvement increases leisure satisfaction. Conclusion: As a result, it has been observed that the leisure time ınvolvement of the individuals who are members of the fitness centers are positive, and the satisfaction in the leisure use of the individuals increases along with it.
Leisure time involvement of fitness participants effect on leisure satisfaction
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; Boş zaman; doyum; Egzersiz; Exercise; fitness; Fiziksel yönleri; ınterest; ilgilenim; Leisure; leisure time; Physical aspects; Physical education and training; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; satisfaction; serbest zaman; Spor; Sports