2010-2020 yılları arasında Türkiye'deki sanat sineması anlatısının oluşumu - Saydam, Barış (My University, 2022)
Sıklıkla “sanat sineması” olarak adlandırılan, zaman zaman “bağımsız sinema” ya da “avangard sinema” tabirleriyle de anılan ana akım dışarısında kalan filmlerin terminolojik analizini yapmak için hangi bağlamda üretildikleri; üretim, dağıtım, gösterim ve anlatım stratejilerini nasıl belirlediklerini ortaya koymak gerekir. Günümüzdeki en büyük sorunlardan biri Türkiye’de 1990 sonrasında gelişen ve özellikle 2010-2020 yılları arasında Kültür Bakanlığı destekleri, Eurimages ve ulusal ve uluslararası film festivallerinin fonlarıyla birlikte maliyetlerinin büyük bir bölümünü karşılayan ve festivaller aracılığıyla tüm dünyaya yayılan ticari sinema dışarısında kalan sinemanın tanımlanmasının zorluğudur. Bu yüzden de tezin temel problemi Türkiye’de sanat sineması anlatısının 2010-2020 yılları arasında nasıl geliştiği, bu yıl aralığında çekilen filmlerin hangi kaynaklardan beslendiği, nasıl bir ilişki ağına sahip olduğunu ortaya koyarak bu anlatının hangi açılardan alternatif olduğunu, etki eden dinamikleriyle birlikte tartışmaktır.

To make the terminological analysis of non-mainstream films, which are often called “art cinema” and sometimes “independent cinema” or “avant-garde cinema”, it is necessary to uncover how they determined their production, distribution, display, and expression strategies. Today, one of the biggest problems is the difficulty of defining the cinema outside the commercial cinema, which developed after the 1990s in Turkey covering a large part of its costs with the support of the Ministry of Culture, Eurimages, and the funds of national and international film festivals, especially between the years 2010-2020 and spread all over the world through festivals. For this reason, the main problem of this thesis is to discuss how the narration of the art cinema developed in Turkey between the years 2010-2020, from which sources these films were fed, what kind of relationshipsthey had, and to discuss in which aspects this narrationwas an alternative along with its influential dynamics.
Keywords: bağımsız sinema; cultural power; culture industry; film festivalleri Art cinema; film festivals; independent cinema; kültür endüstrisi; kültürel iktidar; Motion pictures; Sanat sineması; Sinema; Turkey; Türkiye