Profesyonel futbol liglerinde görev alan teknik direktör ve antrenörlerin duygusal zekâları ile zihinsel dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Özdemir, Sema (My University, 2022)
Profesyonel Futbol Liglerinde Görev Alan Teknik Direktör ve Antrenörlerin Duygusal Zekâları İle Zihinsel Dayanıklılık Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: Yapılan bu çalışmanın amacı, profesyonel futbol liginde görev almış olan antrenörler ve teknik direktörlerin duygusal zekâlarıyla zihinsel dayanıklılık seviyeleri arasındaki ilişkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma Türkiye Futbol Federasyonu 2019-2020 sezonu Süper Lig Cemil Usta Sezonu, TFF 1. 2. 3. Liglerinde mücadele eden 144 profesyonel futbol kulübünde görev yapan teknik direktör ve yardımcılarını kapsamaktadır. Araştırmaya 282 antrenör katılmıştır. Çalışmada verilerin toplanması için; araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgiler formu, Tatar ve ark. (2017) tarafından Türkçe’ ye uyarlanan “Schutte Duygusal Zeka Testi” ve Seydaoğulları (2018) tarafından geliştirilen “Sporda Zihinsel Dayanıklılık Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 paket kullanılarak istatistiksel analiz yapılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, antrenörlerin zihinsel dayanıklılık seviyelerinin etkilerinin incelenmiş olduğu regresyon analizi sonucunda, duygusal zekânın sporda zihinsel dayanıklılığı arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır (t=11.071 p<0.05). Duygusal zekânın sporda zihinsel dayanıklılık alt boyutlarında (kontrol, mücadele, bağlılık, dağılma) olumlu ve anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonucuna baktığımızda futbol liginde görev almış olan antrenörlerin ve teknik direktörlerin, duygusal zekâsı ile zihinsel dayanıklılıkları arasındaki olumlu ve anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmamız sonucunda duygusal zekânın spordaki zihinsel dayanıklılığı arttırmış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Zihinsel dayanıklılık ölçeği ve tüm alt boyutları ve duygusal zekâ ölçeği ile katılımcıların; yaş, kulüpteki görev, çalışma süresi, çalışılan lig, eğitim durumu, kardeş sayısı ve ailedeki kaçıncı kardeş olma değişkenleri arasında anlamlı farklılık görülmemektedir.

Investigation of the Relationship Between Emotional Intelligence and Mental Toughness Levels of Football Coaches and Assistant Coaches Working in Professional Football Leagues Purpose: The aim of this study is to examine the relationship between emotional intelligence and mental toughness levels of coaches and coaches who have worked in the professional football league. Materials and Methods: This research consists of coaches and their assistants working in 144 professional football clubs that are competing in the TFF 2019-2020 season, Süper Lig Cemil Usta Season, TFF 1st, 2nd and 3rd Leagues. 282 trainers participated in this study. In order to collect data related to the study, demographic information developed by the researcher was used by Tatar et al. (2017) adapted into Turkish by Schutte Emotional Intelligence Test and Mental Endurance Scale in Sports developed by Seydaoğulları (2018). The obtained data were statistically analyzed using the SPSS 25.0 package program. Results: In line with the findings obtained as a result of the research, as a result of the regression analysis in which the effects of mental toughness levels were examined, it was concluded that emotional intelligence increases mental toughness in sports (t=11.071 p<0.05). It has been determined that there is a positive and significant relationship between emotional intelligence and mental endurance sub-dimensions (control, struggle, commitment, disintegration) in sports. Conclusion: When we look at the results of the research, it has been determined that there is a positive and meaningful relationship between the emotional intelligence and mental resilience of the coaches and coaches who have worked in the football league. As a result of our research, it was concluded that emotional intelligence increased mental endurance in sports. With the mental toughness scale and all its sub-dimensions and emotional intelligence scale; There is no significant difference between the variables of age, duty in the club, working time, league, education level, number of siblings and number of siblings in the family.
Keywords: Duygusal zeka; Duygusal Zekâ; Emotional intelligence; Football; Football Asistant Coach; Football Coach; Futbol; Futbol Antrenör; Futbol antrenörleri; Futbol Teknik Direktör; Mental Toughness; Soccer coaches; Spor Yönetimi Emotional Intelligence; Sports Management; Zihinsel Dayanıklılık