Alüminyum ve alaşımlarının tıg kaynak yöntemiyle kaynatılarak mikro yapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi - Hasdemir, Ünal (My University, 2001)
Alüminyum, oksijen ve silisyumdan sonra dünya kabuğunda en yaygın olarak bulunan elementtir. Saf alüminyum nispeten yumuşak ve mukavemet değerleri düşük olup sair endüstriyel uygulamalarda bu yüzden alaşımlandırılmış halde kullanılır. Alüminyum alaşımları endüstride demir ve alaşımlarından sonra en fazla kullanılan malzemelerdendir. Alüminyumun endüstride kullanım alanının geniş olması alüminyum ve alaşımlarının kaynağının da önemini artırmaktadır. Alüminyuma uygulanan kaynak yöntemlerinin başında TIG kaynak yöntemi gelmektedir. Bu durum TIG kaynak yönteminin araştırılmasının önemini artırmaktadır. Bu yüksek lisans çalışmasında Etial-60 alaşımı kullanılmıştır. Bu alaşıma, kaynak parametreleri değiştirilerek TIG kaynağı yapılıp sonuçlar mikroyapı ve mekanik özellikler açısından karşılaştırılmıştır.

MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF TIG WELDED ALUMINIUM AND ALUMINIUM ALLOYS Aluminium is the third widely found element in the eart's crust after oxygen and silicon. Since the mechanical properties of pure aluminium is very low, aluminium is used in alloyed forms. Aluminium alloys are the second largest used alloys after iron alloys. Due to wide usage of aluminium alloys, its welding also becoming important. TIG is the main welding method for the aluminium alloys. Therefore the research in the field of aluminium alloys focused on TIG. In this study Etial-60 alloy is used for TIG welding investigations. Welding parameters, such as frequency and current, were changed and the results were compared in respect of microstructure and mechanical properties.
Keywords: ALAŞIMLAR; ALÜMİNYUM; KAYNAK