Lise Öğretmenlerinin Yönetici Ruhsal Liderlik Algılarının Öğretmen Liderliği ve ÖzYetkinliklerine Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı, lise öğretmenlerinin yönetici ruhsal liderlik algılarının, öğretmenliderliği ve öğretmen öz-yetkinliklerine olan etkisinin incelenmesidir. Bu çalışmada,araştırma amacına uygun olarak nicel araştırma modelleri içerisinde yer alan ilişkiseltarama modelinden faydalanılmıştır. Araştırma 2015-2016 eğitim-öğretim yılında İstanbulili Anadolu yakasındaki öğretmenler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri219’u kadın (%55,9), 173’ü erkek (% 44,1) toplam 392 öğretmenden toplanmıştır. Veritoplamak için Ohio öğretmen yetkinlik ölçeği, öğretmen liderliği ölçeği (gereklilik vesergileme olmak üzere iki ayrı ölçüm yapıldı) ve yönetici ruhsal liderlik algı ölçeğikullanılmıştır. Öğretmenlerin yönetici ruhsal liderlik algısının, öğretmen liderliğini veöz yetkinliğini yordamadaki rolünü test etmek amacıyla ilgili değişkenler arasındakiyapısal ilişkiler, Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılarak test edilmiştir. Yapısal eşitlikmodeli analizi sonucuna göre, ruhsal liderlik algısının öğretmen öz-yetkinliğindekideğişkenliğin % 8’ini ve öğretmen liderliği davranışlarını sergileme düzeylerindeki değişkenliğin ise % 24’ünü yordadığı tespit edilmiştir. Son olarak araştırmada, elde edilensonuçlar ışığında çeşitli öneriler getirilmiştir
The Effect of High School Teachers’ Managerial Spiritual Leadership Perception on Teacher Leadership and Self-Efficacy
Keywords: Matematik; Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; İşletme