Fazla kilolu çocuklara yönelik beslenme ve egzersiz programının etkisi - Erdim, Leyla (My University, 2012)
1. ÖZET Fazla Kilolu Çocuklara Yönelik Beslenme ve Egzersiz Programının Etkisi Çalışma, fazla tartılı çocuk ve ebeveynlerine yapılan beslenme ve egzersiz programının (BEP) çocukların beslenme, egzersiz alışkanlıkları ile Vücut Kitle İndeksleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla ön test-son test kontrollü yarı deneysel bir tasarım olarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma İstanbul’da üç devlet okulunun 4. ve 5. sınıfında öğrenim gören, 76 fazla tartılı ya da obez çocuk ve ebeveyni (girişim grubu= 37, kontrol grubu= 39) ile yapılmıştır. Girişim grubuna uygulanan BEP 12 hafta sürmüştür. Veriler Aile-Çocuk Bilgi Formu, Çocuk Beslenme Anketi, Çocuk Fiziksel Aktivite Anketi, Aile Yemek Yeme ve Aktivite Alışkanlıkları Anketi ve antropometrik ölçümler ile toplanmıştır. Bağlamsal (Contextual) Model kapsamında uygulanan okul temelli BEP, çocukların sedanter davranışlarını azaltmada ve fiziksel aktivitelerini artırmada etkili bulunmuştur. BEP girişim grubundaki ailelerin evlerinde sağlıksız yiyecek bulundurma alışkanlığını azaltmış, yeme şekillerinin olumlu yönde değişmesine katkı sağlamıştır. Son test ve izleme döneminde girişim grubundaki fazla tartılı ve obez çocuk oranı ön teste göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur. Vücut kitle indeksi ve Çocuk Beslenme Anketi alt boyut puan ortalamaları yönünden girişim ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda BEP’in VKİ üzerindeki etkisini değerlendirmek için daha uzun süreli ve daha büyük örneklemli çalışmalar önerilebilir. Ayrıca beslenme tutumunun geliştirilmesi için aile katılımını arttıracak ileri çalışmalar gereklidir. Beslenme, Çocuk, Fiziksel Aktivite, Obezite, Vücut Kitle İndeksi
Keywords: Beslenme, Çocuklarda; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları