Diyabetik nefropatili hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve protein-enerji israfının saptanması - Al, Elif (My University, 2020)
Amaç: Bu araştırma, evre 3 ve evre 4 diyabetik nefropatili hastaların beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve protein-enerji israfının saptanması amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Bölümü’nde takip edilen evre 3, 25 diyabetik nefropatili ve evre 4, 24 diyabetik nefropatili olmak üzere toplam 49 hasta dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında bireylerin demografik özellikleri, antropometrik ve biyokimyasal ölçümleri, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim kayıtlarına ilişkin veriler toplanmıştır. Protein-enerji israfı (PEİ) durumları için Uluslararası Böbrek Beslenme ve Metabolizma Derneği’nin kriterleri kullanılmıştır. Katılımcıların beslenme durumlarının değerlendirilmesi için ise Subjektif Global Değerlendirme (SGD) tarama aracı kullanılmıştır. Bulgular: Evre 3 diyabetik nefropati grubunun %56’sı ve evre 4 diyabetik nefropati grubunun %66,7’si 15 yıldan uzun süredir diyabet tanılıdır. Toplam vücut ağırlığı ve vücut kas ağırlığı gibi antropometrik ölçüm değerleri gruplar arasında anlamlı şekilde farklı bulunmuştur (p<0,05). Günlük enerji, karbonhidrat ve yağ alımları iki grup arasında istatistiksel olarak farklı bulunmazken (p>0,05), günlük kilogram başına protein alımları iki grup arasında anlamlı farklılık göstermiştir (p<0,05). Her iki grupta da katılımcıların çoğu SGD-A skora sahiptir. PEİ görülme oranları hastalık evreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir (p<0,05). SGD verilerine göre beslenme durumu kötü olan katılımcılarda PEİ görülme oranı daha yüksektir (p<0,05).Sonuç: Diyabetik nefropatili katılımcıların çoğunluğu normal beslenme durumuna sahiptir. PEİ hastalık evresi ilerledikçe daha yüksek oranda görülmüştür.

Objective: The aim of this study was to evaluate the nutritional status of patients with stage 3 and 4 diabetic nephropathy and to determine protein-energy wasting.Materials and Methods: A total of 49 patients (25 stage 3 and 24 stage 4 diabetic nephropathy) followed at the Nephrology Department of Marmara University Pendik Training and Research Hospital were included in the study. Data were collected on demographic characteristics, anthropometric and biochemical measurements, dietary habits and food consumption records of individuals. The criteria of International Kidney Nutrition and Metabolism Association have been used for PEW situations. In addition, SGA screening tool was used to assess the nutritional status of the participants.Results: 56% of stage 3 diabetic nephropathy group and 66.7% of stage 4 diabetic nephropathy group have been diagnosed with diabetes for more than 15 years. Anthropometric measurements such as total body weight and body muscle weight showed a significant difference between the groups (p<0.05). Daily energy, carbohydrate and fat intake didn’t show statistically significant difference between the two groups, while protein intake per kilogram showed a significant difference between the two groups (p<0.05). In both groups, most of the participants had the SGA-A score. According to SGA data, PEW was found to be higher in subjects with poor nutritional status.Conclusion: The majority of participants with diabetic nephropathy have normal nutritional status. PEW was seen at a higher rate as the disease stage progressed.
Keywords: Beslenme fizyolojik olayları; bioelectrical impedance analysis; biyoelektrik impedans analizi; diabetic kidney disease; diabetic nephropathy; diyabetik böbrek hastalığı Protein energy wasting; diyabetik nefropati; Health; Nutritional physiological phenomena; Protein-enerji israfı; Sağlık; subjective global assessment; subjektif global değerlendirme