Popüler kültür ve Türk basınında rock müzik - Özük, Hilal (My University, 2009)
kte Değişim, Basın ÖZET Bu çalışma; popüler kültür, Türk Müzik Basını ve rock müzik arasındaki ilişkiyi anlamaya ve açıklamaya yönelik bir amaçla yapılmıştır. Dünyada farklı müzikal kültür ve kimliklerin zamanla evrilmesi ile 1950’li yıllardan başlayarak günümüze değin varlığını sürdüren rock müziği, sadece çıkış noktası olan Amerika’da değil, dünyanın hemen hemen tüm kesimlerinde geniş bir dinleyici kitlesinin de sahibi olmuştur. Aile, din ve bir çok toplumsal değeri çoğunlukla karşısına almasıyla bilinen rock kültürü, zamanla büyük bir popülerlik kazanarak; yine karşısında durduğu popüler kültürün en önemli öğelerinden biri haline gelmiştir. Bir tarafta popüler olanı kendinden görmeyen, diğer tarafta ise popüler kültüre ait öğelerle kendini ve endüstriyi besleyen rock, medya açısından da iştah kabartan bir popülarite malzemesi konumuna gelmiştir. Yeni konumu ile rock müzik artık söylemini çoğunlukla değiştirmiş ve bir bakıma “ehlileşmiştir.” Bu çalışmada genel anlamda amaçlanan, Amerikan kültürünün önemli öğelerinden olan rock müziğin, ülkemiz basını içerisindeki yerini ve konu oluş biçimlerini inceleyerek; rock müziğin yozlaşmasında medyanın rol oynayıp oynamadığını ve popüler kültürün müziğin duruşunu nasıl etkilediğini irdelemektir. Music, Music Exchange, Press

The main goal of this study is to understand and explain the relation between popular culture, Turkish Music Press and rock music. With the globalization of different musical cultures and identities by time; rock music, which sustained its existance starting from 1950s up to today not only in its originating point America, has gained a large mass of audience nearly in the whole world. Known as disapproving many social assets like family and religion, rock culture has become one of the most important factors of its opposing popular culture, by gaining a huge popularity with time. From one side by casting out the popular ones and from the other side by feeding itself and its industry with the elements of popular culture; rock has become an appetizing popularity material for media. With its new position, rock music, now mainly changed its expression and has been “tamed” in a sense. In this study, the main aim in general manner is to examine if media has played a role in the degeneration of rock music or not and how popular culture affects the attitude of this genre, by investigating the place and subject being formats of rock music, which is an important factor of American culture.
Keywords: Kültür_Popüler Kültür; Popüler Kültür_Müzik