UNCTAD'ın dünya ekonomisindeki rolü: Türkiye'nin kalkınma politikalarına etkileri - Yavaşgel, Efecan (My University, 2019)
İkinci Dünya Savaşı sonrası dünya ekonomisinde ABD'nin hegemonyasının başlaması, bağımsızlığını yeni kazanmış ülkeler ile geç kapitalistleşmiş ülke ekonomilerinin kapitalist gelişme isteklerini yoğunlaştırdı. 1960'lı yıllardan itibaren uluslararası kurumlardan ekonomik gelişme alanında destekler talep edilmeye başlandı. Bu çalışma bu taleplerin sonucunda ortaya çıkan UNCTAD'ın, dünya ekonomisine giriş aşamalarını ve amaçlarını incelemektedir. UNCTAD'ın geç kapitalistleşmiş ülkeler için anlamını araştırmak amacıyla, Türkiye ekonomisinin 1960-2001 yılları arasındaki kalkınma stratejileri ve dış ticaret ilişkileri de karşılaştırmalı olarak incelenecektir.

After the Second World War, the US began its hegemony in the world economy. This situation has intensified the demands of capitalist development in the new independent countries and late-capitalized countries. Since the 1960s, support from international economic organizations in the field of economic development has started to be demanded. This study examines the UNCTAD's stages and objectives of the world economy as a result of these demands. The development strategies and trade relations between the 1960-2001 years of Turkey's economy will be analyzed comparatively with UNCTAD's programme for late capitalized country.
Keywords: Development; Economy; Ekonomi; KalkınmaUNCTADTürkiye Ekonomisi UNCTAD; Turkey; Turkish Economy; Türkiye